Furiant jede s Evou na Koze a Torontu se to líbí

Furiant jede do Toronta (zdroj: ČT24)

Čeští filmaři si udělají výlet do Toronta. Krátkometrážní snímek Ondřeje Hudečka Furiant se totiž probojoval do výběru tamního Mezinárodního filmového festivalu. Kromě něj se na přehlídce objeví ještě dva slovensko-české koprodukční filmy: Eva Nová a Koza. Čtyřicátý ročník nejvýznamnějšího festivalu na americkém kontinentu odstartuje 10. září.

„Aby se mohl stát prvním skutečným dramatikem realismu, musel pocítit, jaké to je, být posledním romantikem.“ Tak si tvůrci pohrávají s obsahem Furianta, který divákovi předestře dětství a mládí českého klasika Ladislava Stroupežnického.

Snímek s podtitulem Komedie o třech dějstvích parafrázuje klišé televizních inscenovaných dokumentů a po svém dotváří obraz slavného dramatika a dramaturga tak, jak ho (ne)známe z učebnic literatury. Nechybí napětí, humor, násilí, naděje, emoce, nahota, sex ani šťastný konec.
Tvůrci filmu Furiant

Ačkoliv film vypráví o tuzemském divadelníkovi, podle režiséra je téma tak univerzální, že je srozumitelné i za hranicí, což je ostatně možná jeden z důvodů, proč slavil Furiant úspěch.
Tři kapitoly jsou pro diváka jako procházka galerií, kdy jde od obrazu k obrazu a na závěr si poskládá celý příběh dohromady.

Eva jede na Koze

Jubilejní ročník festivalu v Torontu však oslaví další dva slovensko-české koprodukční filmy –Drama Eva Nová (v hlavní roli Emília Vašáryová) v režii Marka Škopa a drama Koza od Ivana Ostrochovského o cestě bývalého olympijského boxera za poslední prohrou.

Nesoutěžní festival v Torontu se těší velké oblibě nejen mezi diváky, ale i producenty. Pro mladé filmaře je tak účast na přehlídce bránou do severoamerické distribuce.