Hynek Čermák je Rapl českého pohraničí

Hynek Čermák je Rapl (zdroj: ČT24)

Česká televize neopouští trend kriminálek a chystá novou sérii, jejímž hlavním hrdinou je Rapl. Respektive detektiv Kuneš, který se s diváky seznámil už v cyklu Cirkus Bukowsky. Nezměnili se tak ani tvůrci, ani představitel vyšetřovatele Hynek Čermák. V kůži důvěrně známého hrdiny herec diváky zaměstná po dobu třinácti večerů.

„Říct, že mi Kuneš přirostl k srdci, by bylo trochu silné slovo. Že by to byl vyloženě sympaťák, to není. Ale máme přece jen sem tam něco společného, takže si rozumíme. V každém případě mám Kuneše rád, protože je dobře napsaný, je to detektivní futrál a taková role se nedala odmítnout. Řekl bych o něm, že je to typický antihrdina, což v české seriálové dramaturgii není tak zcela běžná věc. Pro mě má spíš, řekl bych, až irskou formu. Ale určitě je zábavný,“ rozpovídal se Čermák. 

Nelehký život v pohraničí

Seriál se pro hrdinu zpočátku nevyvíjí vůbec dobře. Hrozí mu totiž vyhazov od policie kvůli napadení přítele své exmanželky. Nadřízená o detektiva nechce přijít, a tak ho zatím odsune na stáž do pohraničí. Jeho tajným posláním je ale ve skutečnosti objasnit dva roky starou vraždu kolegyně. 

Kuneš se jen těžko přizpůsobuje tamnímu stylu života a v „zapadákově“ se vzdaluje dceři. Kriminalita v pohraničí ho ale nenechává odpočívat, je totiž jedna z nejvyšších v republice. 

Autor scénáře a režisér Jan Pachl Rapla napsal Čermákovi přímo na tělo. Upozorňuje, že ačkoliv se vyšetřoval z Cirkusu Bukowsky nemění, struktura filmu se přetavila na čistou detektivku.  V každém díle je jeden uzavřený případ, kterým se táhne vyšetřování vraždy zmíněné policistky.