Londýn miluje zrůdy. Rozpoutal Creaturegeddon

Creaturegeddon v Londýně (zdroj: ČT24)

Triky ve filmovém průmyslu se čím dál tím víc přesouvají na obrazovky počítačů. Poctivé řemeslo ale ještě nevyhynulo. Používání tradičních masek totiž zažívá renesanci. Potvrzuje to založení festivalu Creaturegeddon, jehož premiéra proběhla o víkendu v Londýně.

Akce tak trochu připomínala obludárium - masky blockbusterových filmů, zombie, mimozemšťani a znetvořená stvoření, která na svá pojmenování teprve čekají. Návštěvníci si mohli koupit figurky, trička nebo si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je nechat se namaskovat na chodící mrtvoly . Organizátoři tak přiblížili práci profesionálních maskérů, ale i nadšenců - amatérů.

„Chceme, aby lidi viděli tvorbu něčeho, co normálně vidí jen ve filmu nebo televizi,“ pronesl Kristyan Mallet, jeden z nejžádanějších britských maskérů. Má za sebou práci ve štábech, které točily například Teorii všeho nebo Strážce galaxie. Jeho účast na Creaturegeddonu tak byla skoro povinná. 

Creaturegeddon - práce Arise Kolokontese
Zdroj: Creaturegeddon

„Když hledáte novou masku, inspirujete se u zvířat nebo v nejhlubších oceánech, protože tam lze dost často najít opravdu zvláštní tvary. Z toho si vyberete a vyrobíte tvora, který vypadá jako živý, protože je částečně realistický,“ přiblížil svou práci. 

Latexové příšery po zastávce v Londýně natahují drápy na EXPO do Milána.

  • Creaturegeddon oslavuje troly, mimozemšťany, vlkodlaky, draky, gremliny nebo skřety. Éteričtí elfové nebo líbezné víly by příchozí hledali těžko, akce se soustředí hlavně na příšery všeho druhu. A právě to je specifikum, na němž si organizátoři zakládají.
Vydáno pod