Letošnímu Architecture Week udávají tón české kraje a památky

Pražský hrad hostí devátý ročník festivalu architektury a urbanismu Architecture Week. Ústřední výstavou jsou až do 18. října Památky mého kraje, které vyrostly v prostorách Jiřského kláštera. Vyhlásí se i vítěz soutěže o nejlepší projekt minulého roku.

Jednotlivé kraje jsou prezentovány architektonickými modely budov, velkoformátovými fotografiemi, vybraným uměleckým dílem a objektem, který nejlépe vystihuje danou oblast. Součástí expozice je projekce, která formou krátkých filmů shrne charakteristiku a architektonické zajímavosti každého z nich.

Jiřský klášter si vzal pod střechu mimo jiné přehlídku památek (nejen) Česka, jež jsou zapsány na seznamu UNESCO a představí tak trendy v moderní světové architektuře. Výstavní premiéru budou mít také expozice věnované francouzským románským kostelům a anglickým katedrálám.

Součástí letošního ročníku je dále soutěž Hravý architekt, které se účastní 14 škol z různých koutů republiky. Mezinárodně-výtvarný projekt pro děti 3. a 4. tříd se už představil třeba v Izraeli, ve Florencii nebo ve slovenské Žilině.