Merry Christmas: USA vrací Francii ukradený "dárek" od Picassa

Ukradený Picasso se vrací z USA do Francie (zdroj: ČT24)

Obraz Pabla Picassa, který před čtrnácti lety zmizel z pařížškého muzea, se vrací zpět do Francie. Kubistické zátiší s názvem La Coiffeuse (Toaletní stolek) v hodnotě 15 milionů dolarů (přes 360 milionů korun) našli na celnici v USA.

Malba z roku 1911 zmizela beze stopy, objevit se ji podařilo náhodně až loni, kdy ji kdosi odeslal z Belgie do Spojených států s deklarovanou cenou 37 dolarů (900 Kč). U newyorských celníků vzbudil balíček podezření tím, že měl být uskladněn v klimatizovaném prostoru. „Na přepravním lístku bylo nápis ,Veselé Vánoce‘. Měl to být asi vánoční dárek,“ domnívá se  advokát Kelly Currie.

Naposledy si Picassův Toaletní stolek mohli lidé prohlédnout v roce 1998 v Mnichově. Brzy po návratu do Centre Pompidou, které jej mělo ve sbírkách, by se mohl opět představit veřejnosti. Cenné plátno předali zástupci amerického celního úřadu francouzským diplomatům ve čtvrtek.

„Příběh tohoto obrazu je jako thriller. Ale naštěstí, díky společnému úsilí Francie i Ameriky, má tento horor šťastný konec,“ poděkoval za francouzské velvyslanectví Frédéric Doré.

V rukou celníků se nedávno ocitla i Picassova Hlava mladé ženy. Francouzská policie ji zachytila na Korsice při pokusu propašovat ji do Švýcarska. Dílo oceňované na více než 600 milionů korun vystaví v madridském Muzeu Královny Sofie.