Ondřej Maleček si píše deník otiskem hlavy

Mnohé obrazy Ondřeje Malečka působí jako akvarelové stránky z malířského deníku. Osmatřicetiletý výtvarník v nich „popisuje“ sám sebe a to, co se zrodilo z jeho zkoumání lidských obličejů. Výstavu s názvem Otisk hlavy připravila Novoměstská radnice v Praze.

Název výstavy je doslovný - Ondřej Maleček svou hlavu otiskl přímo na plátno. „Vznikl obraz, který se jmenoval Otisk lebky, a mně přišlo, že kdybych lebku otiskl do sádry nebo do hlíny, souvislosti by byly ještě daleko hlubší, a že je to vlastně otisk mě i toho, co se ve mně děje,“ vysvětlil výtvarník.

„Vědomé a nevědomé myšlenkové pochody odrážející se na tváři jej přivedly k tématu lidského obličeje. Zkoumat jej začal díky zrcadlu z antikvariátu, jež dlouho viselo v jeho ateliéru. „Zajímají mě změny obličeje v různých životních situacích,“ prozradil.

Ondřej Maleček / Otisk hlavy
Zdroj: Novoměstská radnice

Sám sebe vidí jako kozla, opici nebo posmrtnou lebku. Sérii obrazů Ptačí muž pojal zase jako metaforu člověka ve společnosti. Přiznává, že „ptačím mužem“ je v podstatě on sám. „Cítím se jako takové lehce ochmýřené, vypelichané přestárlé kuře, které se chce nějakým způsobem probojovat do světa, vzlítnout a svět kolem sebe poznávat,“ popisuje se.

Kurátorka výstavy Lucie Šiklová jej vnímá trochu jinak. „Jeho tvorba obsahuje mnoho máchovských konotací, dala by se interpretovat jako deník romantického poutníka krajinou. A nejsou to jen krajiny vnější, ale i vnitřní,“ domnívá se.

Ondřej Maleček vystavuje Otisk hlavy (zdroj: ČT24)

Do krajin Ondřeje Malečka lze na Novoměstské radnici přes Otisk hlavy proniknout do 6. září. Své starší práce malíř vystavuje zároveň do 1. listopadu v Egon Shiele Art Centru v Českém Krumlově.