Utajené zákulisí svatby prince Charlese a Diany na prodej

Utajené fotografie ze svatby Charlese a Diany v aukci (zdroj: ČT24)

Od svatby princezny Diany s princem Charlesem uteklo už 34 let, avšak teprve nyní vstupují do dražby v americkém Bostonu dosud nezveřejněné fotografie ze zákulisí obřadu. Svatebčané jsou na snímcích zachyceni v běžných situacích, které nebyly určeny očím veřejnosti.

Královská svatba se se vší slávou konala 29. července 1981. Ani ne dvacetiletá Diana Spencerová si brala následníka trůnu a získala tak oficiální titul princezny z Walesu. Královský protokol platil pro oba novomanžele v den D víc než kdy dřív. Tucet momentek ze zákulisí ale ukazuje, že i v těchto vyšších kruzích se jednalo o „obyčejný“ svatební den.

Na snímcích je čerstvá princezna zachycena v běžných situacích, třeba jak po boku tchyně královny chová nejmladší družičku nebo jak usedá na trůn a služebníci jí pomáhají rovnat dlouhou vlečku. Jiné fotky zase ukazují samotnou královnu Alžbětu sledující televizi nebo manžele procházející elegantními chodbami.

Zákulisní fotky ze svatby prince Charlese a Lady Di
Zdroj: RR Auction

Autorem obrázků je Lord Patrick Lichfield, který byl v té době královským fotografem. Byl pozván, aby nafotil soukromé momenty, a nepočítalo se s tím, že by kdy přesáhly rohy soukromého alba. Královská rodina ale nakonec dostala výběr těch nejlepších svatebních fotek a některé zbyly. Skončily u asistenta královského fotografa, který je vyvolal.

Unikátní série byla pořízena po obřadu, kdy se pár vrátil do Buckinghamského paláce. Aukční síň v Bostonu je vydraží 24. září.