Na Mighty Sounds hrají Enter Shikari i F. X. Kalba

Na letišti Čápův dvůr v Táboře začíná tradiční žánrový festival Mighty Sounds. Po jedenácté nabídne mix punku, ska nebo reggae. Vystoupí mimo jiné Enter Shikari, Architects nebo Dub Inc. Program rozšiřují i alternativní divadla, včetně libereckého Souboru F. X. Kalby.

Na Mighty Sounds hrají Enter Shikari i F. X. Kalba (zdroj: ČT24)

Letošní 11. ročník je výjimečný především v tom, že se jeho datum posunulo. Festival začíná už v pátek 3. července a díky prodlouženému víkendu bude hudba hrát až do neděle 5. července. Hudebně letos festival trochu přitvrdil. Dorazí zástupci hardcorové scény jako Sick Of It All, Architects nebo Enter Shikari. Vedle toho festival namíchá tradiční mighty koktejl punku, rockabilly, reggae a ska, hrají třeba Dub Inc, Ragga Twins nebo Parly B.

Jednou ze scén je divadelní stan. Letos vystoupí VOSTO 5 nebo Cirk La Putyka, k vidění bude také představení 1000 věcí, co mě serou v podání Divadla F. X. Kalby. Ve stanu zahraje i Mucha nebo Vasilův Rubáš. Poprvé se na festivalu představí projekt RAW Art Wrestling, tedy exhibice ilustrátorů, kteří budou přímo před návštěvníky vytvářet svá díla.

Proti nenávisti, xenofobii a rasismu

Festival Mighty Sounds sází vedle výrazných žánrových jmen hlavně na atmosféru. Loni přilákala 15 tisíc návštěvníků. „Podporujeme to, co považujeme za dobré, to znamená boj proti nenávisti, xenofobii a rasismu. Podporujeme toleranci. A myslím, že vzhledem k debatě, která právě probíhá v médiích, je to důležité,“ říká organizátorka Markéta Štechová. „Právě to dělá atmosféru na festivalu výjimečnou.“

„Mighty Sounds vznikl před deseti lety s ideou, že chce vybočit z mainstreamu a chce přivézt ty žánry, které na ostatních festivalech nejsou tak zastoupeny, což tehdy bylo hlavně ska a reggae, teď punk rock, punk, rockabilly…,“ říká Štechová.

O fenoménu Mighty Sounds vznikl na jaře filmový snímek. Půlhodinový dokument Lucie Klímové Rock'n'roll for life upozorňuje na jednotlivce, kteří Mighty Sounds připravují, a na subkultury, které jsou s touto žánrovou akcí spojeny. Výsledkem by měl být obrázek o tom, co festival pro českou hudební scénu znamená. Podívejte se na dokument:

Festival neumlčely ani pravidelné pokuty za hlasitost. Naposledy v dubnu krajská hygienická stanice uložila táborskému festivalu Mighty Sounds pokutu 500 tisíc korun kvůli překroční povolené hladiny hluku při loňském ročníku. Je to o 80 tisíc korun více než pokuta z roku 2014. Tehdy ji pořadatelé také dostali za nadměrný hluk.

Vydáno pod