Zemřel Omar Sharif, hvězda Doktora Živaga či Lawrence z Arábie

Významný egyptský herec Omar Sharif zemřel v pátek ve věku 83 let. Uvedl to server Al Arabiya. Podlehl infarktu v káhirské nemocnici. Filmovou legendu vynesly mezi hvězdy snímky Lawrence z Arábie a Doktor Živago.

Sharif v poslední době bojoval s Alzheimerovou nemocí. V květnu to oznámil hercův agent Steve Kenis. O vážné otcově chorobě tehdy promluvil v rozhovoru pro španělský list El Mundo i jeho syn Tárik. Ve filmové roli se Sharif naposledy představil před dvěma lety.

Milovník, dobrodruh a hráč

Charismatický herec, který natočil kolem 80 filmů, ztvárňoval hlavně milovníky či dobrodruhy. Velkofilm Lawrence z Arábie (1962) se stal trhákem a Sharif za ztvárnění mladého šajcha Aliho získal oscarovou nominaci za vedlejší roli. Za titulní úlohu v adaptaci románu Borise Pasternaka Doktor Živago (1965), poetickém příběhu lékaře po ruské revoluci v roce 1917, byl pak oceněn Zlatým glóbem. Herec exceloval rovněž v dalších historických snímcích - Pád říše římské (1964), Čingischán (1965) či Mayerling (1968).

Peter O'Toole a Omar Sharif ve filmu Lawrence z Arábie
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/United Archives/IFTN

Pro Sharifa, známého zálibou v hazardu, byla jako ulitá role hráče pokeru ve filmové verzi muzikálu Funny Girl (1968). Snímek tehdy způsobil rozruch. Ve vzduchu bylo totiž ještě cítit napětí ze šestidenní války a egyptská média zařadila Sharifa za jeho účinkování po boku Židovky Barbry Streisandové mezi zrádce. Film byl v zemi zakázán a herec se pak Egyptu 13 let vyhýbal. Vrátil se až na osobní žádost pozdějšího prezidenta Anvara Sadata.

  • Omar Sharif získal několik významných ocenění, včetně Zlatého lva, francouzského Césara a tří Zlatých glóbů.

S chutí si zahrál i záporné hrdiny. Za přitažlivým zevnějškem idolu ženských srdcí se často skrýval proradný ničema, například ve snímcích Mackennovo zlato (1969) nebo Zelený led (1981). Některou práci bral čistě z prozaických důvodů - jeho posedlost kartami (hlavně bridžem) či sázkami jej nejednou přivedla na mizinu, takže nutil svého agenta, aby mu zařídil roli v čemkoli, co se namane (například propadák Vikingové z roku 1999).

Vlastním jménem Mišíl Šalhúb

Omar Sharif se narodil 10. dubna 1932 v Alexandrii. Za úspěch u filmu prý vděčil osudu
a matce, která věřila v jeho hvězdu. Vlastním jménem Mišíl Šalhúb pocházel ze zámožné syrsko-libanonské rodiny, vyrůstal v Káhiře. Prošel anglickými a francouzskými školami a tři roky strávil v otcově dřevařském podniku.

Zemřel Omar Sharif (zdroj: ČT24)

Manželku Fatín Hamamovou, egyptskou filmovou hvězdu, poznal začátkem 50. let. Jejich lásce však stály v cestě náboženské překážky. Herec proto konvertoval k islámu a změnil si jméno na Omar El-Sharif. Svého času byl podle vlastních slov „jediným Arabem a muslimem zaměstnaným v Hollywoodu“.

V roce 1955 se Sharif a Hamamová vzali a o dva roky později se jim narodil syn Tarík. Manželství bylo později rozvedeno. Snědý muž s uhrančivýma očima měl podle médií poměr
s řadou celebrit - Barbrou Streisandovou, Sophií Lorenovou, Anouk Aiméeovou, Ingrid Bergmanovou či Catherine Deneuveovou.