Brněnská divadla se veřejnosti nebojí ukázat špatný stav

Brněnské divadelní scény si neodpočinou ani o prázdninách. Návštěvníky sice nezvou na představení, ale na komentované prohlídky prostor, kam se obvykle nedostanou. Zájemci mohou nahlédnout do Mahenova divadla a do Reduty a zároveň se přesvědčit, v jak špatném stavu jsou. Opravy ale odstartují už během srpna a skončí až v roce 2018.

Prohlídky divadel v Brně (zdroj: ČT24)

Národní divadlo Brno zatím opravy příslušného interiéru a třeba i restaurátorské práce na střeše platit zvládá. Stamiliony na další seznam rozsáhlých oprav ale zatím nemá. Podle ředitele Martina Glasera je dnes už skoro veškeré vybavení divadel za hranicí životnosti.

Peníze by tak spolklo jako nic. Část jevištní techniky je původní z 30. let. Budova se sice pyšnila jedněmi z nejstarších Edisonových žárovek, některému vybavení ale čas už značně uškodil. „Jevištní podlaha je shnilá, už nemá tu nosnost, kterou by měla mít. Měli bychom ji vyměnit co nejdříve,“ přiznává ředitel.

Ve špatné kondici je zejména Janáčkovo divadlo. Nevyhovuje hlavně herecké zázemí. Některému vybavení je už přes padesát let a brněnští divadelníci si navíc stěžují, že v případě návštěvy zahraniční hvězdy nejsou zákulisní prostory dost reprezentativní. Vybavení je staré a nedůstojné, zaznívá od provozních.  

Nedávno navíc vypověděla službu i jevištní technika. V květnu kvůli ní museli zrušit představení. Chystá se však veliká rekonstrukce, která skončí až za tři roky. Janáčkovo divadlo se do té doby dvakrát na půl roku uzavře. To Mahenovo přijde na řadu až potom.

Vydáno pod