„Stalinova injekce“: Ikonou Varšavy už 60 let

Palác kultury a vědy v tzv. stalinském imperiálním stylu Poláci dlouho považovali za nechtěný suvenýr sovětských okupantů. Po návratu demokracie ho dokonce chtěli zbořit. Varšavská ikona z dob komunismu, která patří mezi nejvyšší budovy v Evropské unii, ale přežila a v současnosti slaví šedesátiny.

Stavba měří 231 a u severních sousedů stále platí za nejvyšší budovu vůbec. Nepřehlédnutelná ikona Varšavy, která je se svými třemi tisíci místnostmi tak trochu městem ve městě dnes hostí kina, podniky, veřejné instituce, univerzitu a mimo jiné i sportovní centra.

Dárek od SSSR vznikl z polských peněz v centru města, aniž by se ho snažili začlenit do okolní městské části. Stavba se Stalinovým jménem byla dokončena v červenci 1955 – tzn. v době, kdy byl diktátor již dva roky po smrti. I proto se přejmenoval, jeho vizuální identita socialistického tábora ale zůstala. Na plánech nejvyššího vůdce pracovali ti nejlepší sovětští architekti. Zadání bylo jasné: projekty se nesměly podobat mrakodrapům na Západě.

Eklektický styl známý pod jménem socialistický klasicismus nebo stalinský empír se rozmohl v SSSR po druhé světové válce. V letech 1948 až 53 se třeba Moskva změnila k nepoznání. Vyrostlo v ní sedm symbolů sovětské moci a vlastenectví. Budovy v tomto stylu byly hlavně užitkové.

  • Nepřehlédnutelný kolos si vysloužil hned několik přezdívek: Pekin, tyč, šašek, ruský svatební dort nebo Stalinova injekce.

Punc komunistických dob zaručil Paláci kultury a vědy ve Varšavě dlouholeté vášně. Dnes už se většina obyvatel s někdejším dárkem „sovětských bratrů“ sžila a tamní obyvatelé ho akceptují jako součást historie. Do ní patří i rok 1967, kdy se v něm odehrál první velký koncert západní kapely Rolling Stones za železnou oponou.