Letní filmová škola: Vynález zkázy neznamená katastrofu

41. ročník Letní filmové školy má otevřeno od 24. července do 1. srpna v Uherském Hradišti. Jaké doporučuje předměty, kdo na ní učí a jakou by si zasloužila známku? Sledujte největší český nesoutěžní filmový festival spolu s Českou televizí.

ČTVRTEK 30.7.

Čtvrteční den připomene českého režiséra, výtvarníka, loutkáře, animátora a grafika Karla Zemana. Jeho tvorbu zastoupí nově zrestaurovaný Vynález zkázy a dokument Tomáše Hodana Filmový dobrodruh Karel Zeman. Oba snímky prožijí na Filmovce svou distribuční premiéru a po projekcích vstupují do českých kin. Svou návštěvou Letní filmovou školu poctí dcera Karla Zemana Ludmila Zemanová. Ta tu představí i monografii, kterou věnovala svému otci.

Dopolední program se ponese v duchu workshopů animovaných filmů, které navazují na dnes již tradiční dílny animace a filmového triku, pořádané v Muzeu Karla Zemana v Praze. Čtvrtek je také dnem Asociace českých filmových klubů, tedy dnem kdy se po dlouhé době sejdou filmoví klubisté z celé České republiky.

Večerní program nabídne divadlo Teatr NovogoFronta ze St. Petersburgu v Rusku. Jeho nynější projekty jsou realizovány ve spolupráci s umělci z České republiky, Německa, Izraele, Ruska či Maďarska. Mezinárodní soubor divadelní kritici označují jako „horkou taneční grotesku“ nebo „tanec na hranici“. Na Letní filmové škole předvedou svůj projektToo Close to the Sun.

STŘEDA 29. 7.

Opakovat, opakovat. Snídaně v Uherském Hradišti začala s opětovnou projekcí nejnovějšího filmu Mohsena Makhmalbafa Prezident. Od té doby jede ve filmové klasice: Občan Kane, Čaroděj ze země Oz a před půlnocí Zpívání v dešti. Ke slovu se k večeru dostane zpěvačka Björk, která připomene vystoupenína Colours of Ostrava prostřednictvím dokumentu ze září 2013 z turné k desce Biophilia.

Režisér Mohsen Makhmalbaf
Zdroj: ČT24/ČTK

Kromě svých snímků tvůrce na Filmovce udělí také další Lekci filmu podle Petera Stricklanda. Režisér zde představí svou pestrobarevnou filmografii postavenou na základech cinefilství a odkazů k historii kinematografie i hudby. Ke slovu se dostane nový host: Christoph Hochhäusler, který přiblíží historii Berlínské školy, její stylová i tematická specifika, svoji současnou tvorbu a svoji bohatou a důležitou publicistickou činnost.

ÚTERÝ 28. 7.

V úterý poctí Letní filmovou školu osobní návštěvou mladý objev letošní Filmovky Peter Strickland. Své snímky plní různorodými odkazy a zvuk i hudbu pasuje na klíčovou složku filmového díla. V Uherském Hradišti představí svou kompletní filmografii.

Krom promítání se mohou přítomní o filmu také pobavit. Čeká je totiž diskuze s kritikem Janem H. Vitvarem o tom, co je filmová publicistika, jak se píše a kam se vyvíjí současná kinematografie. 

Poslední projekce začínají kolem půlnoci a váže se k nim rovnou celá půlnoční sekce. Nabídne záměrně béčkové snímky s Jean-Claudem Van Dammem nebo Chuckem Norrisem.

Pátý den LFŠ: Dramaturg o půlnoční sekci (zdroj: ČT24)

PONDĚLÍ 27. 7.

Začátek týdne se v Hradišti ponese ve znamená krátkých filmů. Představí se třeba Promrzlé kraťasy nebo polský snímek Poland in Short(s). Hlavní promítací čas nabídne nejnovějšího film Mohsena Makhmalbafa Prezident. Režisér si navíc převezme výroční cenu AČFK za klíčovou roli pro vývoj íránského filmu a jedinečný cit a humanismus zkoumající hrdiny v mezních situacích, stejně jako samotné filmové médium.

Pusto prázdno není v české sekci díky autorském debutu Domácí péče v hlavních rolích s Bolkem Polívkou a Alenou Mihulovou. Slávek Horák natočil příběh ve svém rodném kraji - na Zlínsku, kde se jeho matka věnovala stejné práci jako fiktivní hrdinka jeho prvotiny.

Čekání na Danielův svět na Letní filmové škole
Zdroj: ČT24/Bára Procházková

Také doprovodný program nezůstává pozadu. Nejdříve rozezní Kolejní nádvoří dvě cella a dva krásné hlasy dua Tara Fuki. Jejich křehce dynamické melodie zahájí hudební část v 19:30. Na ně naváže návrat domácích kapel 90. let. Zazní skladby z pěti alb Dunaje, plné energie, která se nevrací k tomu, co bylo, ale nese se vpřed jako Dunajská vlna.

  • Osobně dorazí také režisér Juraj Herz, kteří přijede představit svou poslední knihu.
  • Zatím se akreditovalo přes 4 tisíce lidí.
  • Výročních cen bude letos uděleno pět.

Film rozkrývá mafii

Populární angažovaný italský film se až nebezpečně přibližoval italské realitě. V roce 1970 požádal režisér Francesco Rosi o spolupráci jednoho sicilského novináře. Krátce před předávkou materialů novinář zmizel. „To dokazuje schopnost politického filmu dostat se na dřeň toho, co se tehdy dělo,“ říká italský profesor Andrea Minuz při úvodu k filmu Případ Mattei od režiséra Francesca Rosi. Tento jeden z nejdůležitějších italských investigativních filmů 70. let se snaží rozkrýt pozadí smrti italského energetického bosse Enrica Mattei, jehož letadlo havarovalo v roce 1962. „O atentátu se spekulovalo od začátku, dnes už je prokázané, že to nebyla nehoda,“ doplnil Minuz. Film vyniká především mistrnými přechody mezi dokumentem, reportáží, vyprávěním i policejním vyšetřováním. Snímek, který dostal v roce 1972 Zlatou palmu v Cannes, je součástí celé řady italských politických filmů. Ty se představují v sekci Inventura - Filmová čítanka: Polizia, giustizia, mafia!

NEDĚLE 26.7.

Diváci dnes můžou vidět například maďarskou komedii Liza, liščí víla, britský snímek Já a Orson Welles nebo francouzskou Sambu. Návštěvníky taky čeká setkání s Alenou Mihulovou, která v Karlových Varech převzala cenu za nejlepší herecký výkon ve snímku Domácí péče.

Hlavní host přehlídky finský režisér Mika Kaurismäki od 17 hodin beseduje tzv. Lekci filmu. Ve Slováckém muzeu začne v týž čas vernisáž výstavy Rudolf Hrušínksý ve filmových plakátech, která nabídne stovku plakátů a fotografií mapujících hercovu tvorbu. Letos by se dožil 95 let, a tak mu Uherské Hradiště vzdá poctu projekcí několika jeho snímků.

Neděle navíc patří polské kinematografii. Zahájila ji projekce dramatu Popel a démant Andrzeje Wajdy. „Snímek vypovídá hodně o jeho generaci, která se snažila vyrovnat s válkou, s romantickými hrdinskými postoji a ideály, které stejně všechny skončí na smetišti dějin,“ připomněl Stanislaw Zawislinski, který měl na Filmovce na starosti dnešní úvod.

SOBOTA 25.7.

Promítání filmů začalo už o půl deváté ráno, svůj snímek Lhář zde uvedl finský tvůrce Mika Kaurismäki. Ve svém proslovu uvedl, že chce ve své tvorbě zůstat nezávislý, což je věc, kterou mu Hollywood nenabízí. „Daleko víc mě baví objíždět svět s kamerou, natáčet dokumenty očima antropologa, filmy i dokumenty různých žánrů. Bylo by možná jednodušší, kdybych za sebou měl Hollywood nebo nějakou slavnou značku. Byl bych ale režisérem, který by byl placený Hollywoodem a musel bych se řídit Hollywoodem,“ podotk.

Během druhého festivalového dne na návštěvníky čeká setkání s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou nebo s hercem Bolkem Polívkou, který večer uvede novinku Domácí péče a vyzvedne si Výroční cenu v kině Hvězda. Produkce Letní filmové školy však musí podle nové vyhlášky ukončit aktivitu v deset hodin večer. Hudební produkce budou přesunuty do uzavřených prostor, kterých se tato novinka netýká.

  • V průběhu sobotního večera návštěvníky koncertu dvojice Kieslowski zkropil déšť. Umělci své fanoušky ale nenechali na holičkách a vzali na pódium pod střechu tolik lidí, kolik se jen vešlo. 

Co se bude dít?
Na letošní ročník se dosud akreditovalo na 3000 návštěvníků, počet je srovnatelný s loňským začátkem, pořadatelé tedy i očekávají podobnou celkovou návštěvnost kolem 6000 lidí. Pobyt v Uherském Hradišti jim vyplní téměř 240 filmů v šesti sálech a dvou letních kinech, navíc i divadelní představení, koncerty a výstavy. Více o doprovodném programu prozradila ředitelka LFŠ Radana Korená:

Ředitelka LFŠ Rada Korená nejen o filmovém programu (zdroj: ČT24)

Maraton, který můžete zaběhnout, aniž byste se zvedli z křesla. Diváci na LFŠ i diváci ČT opět mohou zároveň vidět čtyřhodinové pásmo studentské tvorby a na základě téměř třiceti snímků ze sedmi středních i vysokých škol si udělat představu, čím se v posledním roce zabývalo filmařské mládí, a to 25. 7. od 22:00.

Upoutávka: Studentský maraton 2015

Jaké příchutě má letošní točená? Programovou zmrzlinu si může každý namíchat dle svého gusta. Na úvod se LFŠ vydá Cestou na sever. Stejnojmenný snímek zahajuje program, jeho režisérem je jeden z letošních hostů, finský filmař Mika Kaurismäki. Na finskou kinematografii letos festival zacílil. Dopřát si ale návštěvníci mohou i třeba výše zmíněnou němou tvorbu mistra napětí Alfreda Hitchcocka nebo porovnat filmovou a divadelní adaptaci deníků divadelníka Pavla Juráčka. Souhrn festivalové nabídky poskytne programová ředitelka Iva Hejlíčková:

Programová ředitelka Iva Hejlíčková zve na LFŠ (zdroj: ČT24)