Četníci z Luhačovic: komická dobovka tří režisérů

Za necelé dva roky se na obrazovky České televize vrátí četnické příběhy inspirované starými kriminálními případy. Brněnské studio připravuje dvanáctidílný seriál Četníci z Luhačovic. Se známými humoreskami brněnské pátračky je nový seriál spojen jen volně, odehrává se totiž už za první republiky.

"Vidíme ty dva naše kluky, četníky, kteří nastupují jako novicové do četnické služby do Luhačovic. Zažijí spoustu komických, ale někdy i dramatických epizod. Každý díl se skládá ze dvou zajímavých případů, jeden je trochu lehčí, druhý vážnější. Ti kluci řeší různé trable, třeba i s láskou," prozradil režisér seriálu Četníci z Luhačovic Biser Arichtev. Hned v prvním díle musí například četníci vyšetřit záhadné úmrtí na lesním posedu.

Arichtev je ale jen jedním ze tří režisérů, kteří na natáčení dvanáctidílného pořadu pracují. Podle autora projektu Petra Boka je větší počet režisérů lepší. "Je to zcela běžný systém, který je vlastně pro tu výrobu pohodlnější v tom, že ten každý režisér se výrazněji soustředí na ten svůj díl, a o to méně dělá kompromisů," vysvětlil Bok. Každá epizoda natočená jedním z nich bude trvat přes hodinu.

Četníci z Luhačovic jsou jiní než ti z humoresek

Autor projektu dodal, že jediné spojení mezi nově vznikajícím pořadem a Četnickými humoreskami je pouze ve slově četník. "Není v tom žádná návaznost ani obsahová, ani přes postavy, ani přes zápletky. My se totiž vracíme do dřívější doby. Zatímco humoresky byly četnická pátračka, tak my jsme klasická místní četnická stanice," popsal rozdíly mezi oběma seriály Bok.

Děj celého seriálu se odehrává v roce 1919 hned po válce. "Mně se líbí, že je to dobovka. Ta doba je výtvarná, vždycky v obraze je čeho se chytit, je co divákům nabídnout a mě výtvarné projekty vždycky zajímaly a jsou i pestřejší pro filmaře," řekl Arichtev. Ten má s dobovými seriály už zkušenost i z dalších projektů České televize – Vyprávěj a První republika. Do vysílání půjde seriál v roce 2017. Tvůrci věří, že by se mohl přiblížit úspěchu legendárních Četnických humoresek – příběhy z třicátých let totiž pravidelně sledovaly zhruba dva miliony diváků.