Aj Wej-wej vytvoří dílo pro Národní galerii. K tomu vystaví Zvěrokruh

Příští rok v únoru oslaví Národní galerie 220. výročí od svého založení. Jako první jí popřeje čínský umělec a kritik tamního režimu Aj Wej-wej, který před Veletržním palácem vystaví dílo Zvěrokruh. V roce 2017 by měl umělec také vytvořit dílo speciálně pro Národní galerii, potvrdil ředitel instituce Jiří Fajt.

Svou návštěvou Česko poctí ještě před zahájením výstavy. Na podzim přijede Aj Wej-wej prozkoumat dvoranu Veletržního paláce, pro niž by mělo vzniknout výše zmíněné specifické dílo. Fajt připravuje expozici Aj Wej-weje už několik měsíců. Podle něj tak galerie demonstruje otevřenost uměleckého prostředí, na niž by politické zájmy neměly mít žádný vliv.

Čínský kontroverzní výtvarník není ale jediný, kdo se k oslavám Národní galerie přidá. Kromě něj upozorní na výročí přehlídka odkazující k mecenášství a donátorství, které v začátcích instituce stály. V příštím roce také instituce zahájí výstavu malíře Henriho Rousseaua. Ta se uskuteční v paláci Kinských a otevře jeho novou etapu. Palác, byť v centru města, patří k nejméně navštěvovaným objektům Národní galerie. Fajt z něj proto chce učinit její „výkladní skříň“.

  • Aj Wej-wej byl zatčen v roce 2011 a ve vězení strávil 81 dní. A to i přesto, že si nikdy nevyslechl obžalobu ani nebyl odsouzen. 
  • V souvislosti se zatčením mu úřady zabavily pas. Za údajné daňové podvody tehdy dostal pokutu 15 milionů jüanů (59,3 milionu Kč). 
  • I v době, kdy byl v domácím vězení, se jeho díla objevovala v prestižních světových galeriích. Minulý týden Aj Wej-wej dostal pas zpátky. Velmi rychle obdržel německé vízum a do země hned odcestoval.

Aj Wej-wejovy instalace se vystavují po celém světě, rozsáhlou přehlídku zahájí v září Královská akademie umění v Londýně. Zvěrokruh vytvořil v roce 2010 podle plastik, které v 18. století navrhli dva evropští jezuité pro dvůr císaře Čchien-lunga z dynastie Čching. Originály tvořily vodní hodiny na fontáně ve Starém letním paláci v Pekingu, ale vyrabovali je francouzští a britští vojáci v roce 1860.