Dny Jeruzaléma: otevřený festival vs. otevřené dopisy

Sbližovat lidi z různých kultur nad uměním i jídlem, a to navzdory rozdílným názorům na politickou situaci, se pokouší multikulturní festival Dny Jeruzaléma. Letos se koná potřetí - v Plzni a v Praze -, přesto vzbuzuje nesouhlas. Ještě před zahájením se přehlídka setkala  s kritikou, že je využívána k legitimizaci nelegálních kroků Izraele v Jeruzalémě, navíc ještě zaštítěných plzeňským titulem Evropské hlavní město kultury.

Proti Dnům Jeruzaléma se ozvaly otevřeným dopisem občanské iniciativy a také osobnosti světové kultury, například americký filozof Noam Chomsky, britský hudebník Roger Waters nebo americká spisovatelka Alice Walkerová. Přehlídku považují za součást politické strategie Izraele zajistit legitimizaci anexe Jeruzaléma, která byla podle kritiků nezákonná. 

„Mezi hosty jsou židé, Arabové i křesťané. Přijedou ortodoxní věřící, ateisté, dokonce i umělci z transgenderové komunity,“ namítá ředitelka festivalu Marina Šternová, že pro přehlídku je naopak příznačná otevřenost, různé národnostní menšiny i náboženská vyznání.

Izrael ve filmu, hudbě i na výstavě

Sbližování mezi kulturami má festival napomoci uměním. Výtvarné umění zastupuje výstava volného umění a designu (ID)entita v kreativním prostoru DEPO2015, které je centrem festivalu. Třicet umělců z Jeruzaléma a Plzně vyjadřuje ve videích, instalacích, sochách i ilustracích svoji identitu. Expozici doplní v sobotu módní přehlídka tří jeruzalémských módních návrhářek.

Velký prostor je věnován filmu. S ním souvisí i představení grafické novely Mike's place: pravdivý příběh o lásce, blues a teroru v Tel Avivu, kterou do Plzně přivezl jeden z autorů Joshua Faudem. Je také spoluautorem dokumentu o Mike's place, baru na telavivské pláži, kde se potkávala pestrá směsice hostů. Necelý měsíc po začátku natáčení se ale bar stal místem útoku sebevražedného atentátníka.

Filmová sekce nabídne i na Oscara nominovanou Poznámku pod čarou, tragikomedii o vztahu otce a syna a generačně rozdílném pohledu na izraelskou kulturu, či v evropské premiéře snímek Režisérova úzkost o mladém filmaři, který natočil satiru o zemi zmítané nekonečnými válkami se sousedními státy.

Návštěvníci mohou také blíže poznat současnou izraelskou literaturu a hudbu, která český a izraelský svět propojí v duelu českého hiphopera Refewa a jeruzalémského rappera Muhammada Mughrabiho. K podobné „družbě“ došlo i na taneční scéně - jeruzalémská choreografka Sofie Krantz během své rezidenci v Plzni vytvořila taneční představení White Piece. Bude i součástí pražských ozvěn Dnů Jeruzaléma, které se uskuteční od 21. do 23. června.