Jak si ukrátit čekání na Colours? Festivalem v ulicích a diskuzí o hudbě

Do červencového festivalu Colours of Ostrava zbývá ještě pár dní. Zájemci si mohou ukrátit čekání dvěma akcemi, které jsou nepsaným „otvírákem“ tzv. Colours Weeku. 14. a 15. července severomoravská metropole totiž ožije Festivalem v ulicích a mezinárodní showcaseovou konferencí Czech Music Crossroads.

Festival v ulicích během dvou zmíněných snů oživí centrum Ostravy koncerty, divadlem, filmy, workshopy či programem pro rodiny s dětmi. Jedním z dějišť akce bude Masarykovo náměstí, Kuří rynek a nově Černá louka.

„Program nabídne žánrově pestrou směs, od alternativy přes pop music až po world music či klasiku,“ prohlásila ředitelka festivalu Petra Hradilová. Vystoupí například Vlasta Redl s kapelou a Jiří Pavlica s Hradišťanem, Jiří Stivín, Beata Bocek, Lucie Redlová nebo Žamboši. Představí se ale také vycházející hvězdy české a slovenské popmusic Elis a Martin Harich. K tomu přibyde moderní reggae v podání Cocomana, balkánská party Cirkusu problem či alternativa formace Dva.

  • Novinkou se stanou scény v Evangelickém kostele na Českobratrské ulici a v kostele na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. Ty nabídnou koncerty na pomezí alternativní, meditativní i vážné hudby. Půjde o jedinou zpoplatněnou část festivalu, vstupné však bude jen symbolické a bude v plné výši věnováno na charitu.

Co nejširší hudební know-how

Konference Czech Music Crossroads už podruhé přivede přední hudební odborníky, pořadatele, publicisty či agenty z celého světa a zároveň na odpoledních a večerních koncertech představí to nejzajímavější z hudby České republiky, a nově také Slovenska a Polska.

Czech Music Crossroads
Zdroj: ČT24/Colours.cz

Jednotlivé účinkující vybrali odborníci a publicisté ze tří zemí. Z domácích interpretů tak zahrají Ida Kelarová, Tara Fuki, Kalle, Ladě, Musica Folklorica & Veronika Malatincová, Beata Hlavenková a kapela Muff. Ze Slovenska přijedou Banda, Talent Transport a Walter Schnitzelsson, z Polska pak Qferau+Zora, hipiersoniK a Gooral.

„Prioritou Czech Music Crossroads je pomoc českým hudebníkům, a to nejen těm, které porota vybrala na showcasové koncerty. Všem ostatním totiž Crossroads může posloužit jako unikátní studijní stáž,“ vysvětlil moderátor panelových diskuzí Petr Dorůžka.

Letošní novinkou je vyhlášení dvou cen -Czech Music Crossroads Award udělí nejlepší kapele zahraniční a domácí odborníci, zatímco o Ceně publika Czech Music Crossroadsrozhodnou svými hlasy návštěvníci.