Kam kráčíš, Národní galerie? Nový koncept chce lepší budovu i sbírky

Národní galerie ví, kam směřovat. Ministerstvo kultury totiž schválilo její novou koncepci. Zahrnuje přesuny některých sbírek, jmenování nových šéfů nebo slibuje unikátní výstavy současných umělců. Ředitel Jiří Fajt v novém plánu neopomněl ani alarmující stav budovy pražského Veletržního paláce.

Kvůli padající omítce musela být uzavřena populární výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Jen na opravu stěn by už teď Veletržní palác potřeboval přes miliardu korun.

„Pokud se stát postará o péči o budovy a sbírky, tak já se postarám z privátních zdrojů o financování programu,“ slíbil Fajt.

Ředitel plánuje hned několik změn. Místo Muchy chce do prostor zasadit současného čínského výtvarníka Aj Wej-Weje s projektem na míru. Na to, aby bylo možné propojit zahraniční a české současné umění, je prý nutné přestavět Veletržní palác uvnitř. Fajt tak uvažuje dokonce o posunutí střechy ve velké dvoraně a o rozšíření prostoru vůbec. Někteří šéfové sbírek se raději přiklání k přestěhování do jiné budovy.

Výstavy jsou podle koncepce zastaralé ve všech šesti budovách galerie. Třeba do zatím trochu mrtvého Paláce Kinských chce vedení Národní galerie přitáhnout i turisty. Jeho měsíční návštěvnost je 400 lidí. Galeristé proto chtějí zavést koncept krátkodobých výstav s návštěvnickým potenciálem.

Jiří Fajt
Zdroj: ČT24/ČTK

Ministerstvo kultury sice koncepci vzalo na vědomí, ke zvyšování rozpočtu galerie se ale má jen pomalu. Slibovaných 48 milionů navíc vláda letos neschválila. Plán tak zřejmě hned v prvním roce nabere zpoždění.

Koncepci v plném znění je možné si přečíst zde.

„Jak nastartovat Národní galerii? Začne hrát základní roli ve středí Evropě. Roli, která se od ní očekává. Mám zkušenosti z Anglie a ze Spojených států. V mém případě může mít pozitivní dopad na domácí prostředí,“ vyjádřila se budoucí ředitelka sbírky moderního a současného umění Milena Kalinovská.