Všechny děti do Zlína! Už po 55. je plný filmů

Zlín ožívá dětským cvrkotem. Startuje tam jubilejní pětapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Nejstarší přehlídka svého zaměření se letos soustředí zejména na německou kinematografii, kromě toho ale nabídne 363 filmů z 52 zemí, z toho 13 snímků uvede v premiéře. Zahajovacím večerním filmem bude česká pohádka Malá z rybárny.

Moderní adaptace původní pohádky Malá mořská víla Hanse Christiana Andersena je vůbec prvním animovaným snímkem, který kdy festival zahájí. První projekcí vůbec bude však hraná pohádka režisérky Alice Nellis Sedmero krkavců v hlavní roli s Marthou Issovou.

O účast na přehlídce se ucházelo asi 1800 filmů. Organizátoři posléze vybrali zmíněné tři stovky. Kritéria? Hlavně aby to děti bavilo a něco jim to dalo, říká programová a umělecká ředitelka Markéta Pášmová. „Je totiž velký rozdíl mezi filmem o dětech a pro děti,“ dodává.

Mezi nejzajímavější hvězdné hosty festivalu patří:

  • Jürgen Prochnow; německý herec, kterému se podařilo prosadit v Hollywoodu. Zahrál si ve filmech Davida Lynche Duna a Twin Peaks, v Robinu Hoodovi nebo v Šifře mistra Leonarda.
  • Gren Wells; americká herečka a režisérka, v roce 1997 vyhrála v Sundance cenu za nejlepší krátký film. Na základě svých osobních zkušeností z kariéry stand-up komičky napsala svůj první celovečerní film Malý kousek nebe - romantickou komedii s Kate Hudson a Gaelem Garcíou Bernalem v hlavních rolích.
  • Gedeon Burkhard; německý filmový a televizní herec, jehož proslavila hlavně role detektiva v Komisaři Rexovi. Zahrál si i v Kobře 11 a Hanebných panchartech Quentina Tarantina.
  • Karl Markovics; rakouský herec, scenárista a režisér, známý coby inspektor Stockinger v seriálu Komisař Rex. Největší úspěch slavil ve filmu Ďáblova dílna, který získal v roce 2007 Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Tvůrčí tým chce diváky seznámit s německou kinematografií. Tu na akci zastupuje 51 filmů. „Německo má s námi v kinematografii velmi společného, protože vzniklo hodně koprodukcí. Pro nás to byla tedy téměř jasná volba,“ uvedla Pášmová. Na děti i dospělé čekají mimo jiné i německé filmové unikáty z let 1920 a 1926. Jedná se o tři němé snímky Dobrodružství prince Achmeda, Faust a Kabinet doktora Caligariho.

Festival doprovází workshopy, koncerty a další aktivity jako sportovní den, tradiční výstava filmových klapek, divadelní zóna a jiné.

Padesát let s Večerníčkem

Panáček s novinovou čepkou na hlavě Večerníček slaví půlstoletí, kdy každý den ukládal ke spánku několik generací dětí. Zlínský filmový festival nejmenším nabídne setkání s večerníčkovými postavičkami v kinematovlaku.

Ti, kteří se do Zlína nedostanou, mohou do 13. září navštívit interaktivní výstavu v pražské Valdštejnské jízdárně či v Sovových mlýnech.