Grand Prix architektů si pronajala chatu v jezerní kotlině

Dvaadvacátá Grand Prix architektů byla nečekaně udělena doslova Popelce - stavbě velmi skromné, chatě od autorů FAM Architekti. I další ceny a uznání získaly stavby neokázalé, přímo úměrné celkové úrovni a zaměření letošního ročníku soutěže, ať se již jednalo o dům ve Světicích, foyer kina Varšava v Liberci či malou čajovnu na pražských Příkopech. Projděte si fotogalerii oceněných:

"Před pár lety Grand Prix získala chata v křivoklátských lesích. To ovšem byla zděná a kamenná stavba, tentokrát je dřevěná. Myslím, že je v ní vyjádřen hlavní motiv současné architektury: jednoduchost, transparentnost, propojení prostoru s přírodou, dokonalost provedení a především stavba, která vznikla na míru svému uživateli," uvedla k vítěznému dílu Radomíra Sedláková, kurátorka výstavy ve Veletržním paláci, kde se do poloviny června představují soutěžní návrhy. V sídle Národní galerie byly také výsledky soutěže, organizované Obcí architektů, vyhlášeny. 

Grand Prix architektů patří chatě u Máchova jezera (zdroj: ČT24)

Mezinárodní porota, sestavená ze známých tvůrců z Maďarska, Velké Británie, Estonska, Polska a Čech, zasedala již v březnu a vybrala pro první kolo 34 soutěžících staveb, ve druhém kole pak bodovalo celkem 20 projektů. Konstatovala celkově nízkou účast v tak důležitých kategoriích, jako je Krajinářská architektura nebo Urbanismus. Celkově se potvrdila trvalá inklinace k drobnějším a propracovanějším projektům, zadání pro velké až gigantické stavby nebo městské celky již řadu let ubývá.

Tento trend může podle Radomíry Sedlákové veřejnost učit, aby si více všímala „architektury všedního dne“. „Abychom se dívali kolem sebe, nehledali jenom velké paláce, proslulá jména, ale hledali kvalitu stavění, která kolem nás je. Myslím, že porota při letošním hodnocení velmi citlivě sahala ke společensky či občansky významným objektům, které jsou doprovázeny vysokou kvalitou architektury,“ podotkla.

"Všímejme si víc architektury všedního dne" (zdroj: ČT24)

22. ročník ocenění Grand Prix architektů přinesl  zvýšený zájem účastníků – letos soutěžilo celkem 88 architektonických týmů. Nejsilněji obsazenou kategorií byla Novostavba se 24 realizacemi, následovala Rekonstrukce s 20 realizovanými projekty a posléze Rodinný dům, kde soutěžilo 16 staveb.

Za celoživotní dílo byl oceněn architekt Miroslav Řepa, autor či spoluautor několika československých pavilonů na světových výstavách Expo.