Magické imprese: Jan Bačkovský vystavuje Obrazy

Co vidíte ve směsi barevných skvrn? Vajíčkový chlebíček to asi nebude. Přesto i chlebíčky patří mezi obyčejné věci, kterými se nechává inspirovat Jan Bačkovský. Svá díla nyní vystavuje v pražské Galerii Václava Špály.

Obrazy Jana Bačkovského (zdroj: ČT24)

Na velkých plátnech zobrazuje imprese ze zcela konkrétních a úplně obyčejných věcí. Není potřeba nad tím moc hloubat. Tak svou tvorbu charakterizuje sám autor: „Jsou to imprese z nějakého odlesku pohledu, třeba majonézy z mého oblíbeného vajíčkového chlebíčku. Je to až absurdní, banální, nejsou to příliš intelektuální věci.“

„Autorův výtvarný rukopis se během posledních několika let ustálil na systému vertikálních a horizontálních čar. Ty se navzájem protínají, kříží, nabourávají a naopak podporují. Právě v tomto překrývání, v tom, co se děje mezi nimi, spočívá magie těchto obrazů,“ popsala Bačkovského práci již dříve kurátorka Marianna Placáková.

Jan Bačkovský se narodil v roce 1957 v Hradci Králové. V letech 1979 až 1985 vystudoval AVU v ateliéru monumentální tvorby prof. Arnošta Paderlíka. Původně se věnoval figurální malbě, postupně se ale přesunul k abstraktnímu vyjádření. Žije a pracuje v Praze. Výstava nazvaná prostě Obrazy potrvá do 21. června.