Bar Mike's Place podává komiksové svědectví o atentátu

Praha zažila poslední den se Světem knihy. Ještě před tím než se desky všech prezentovaných knih zaklaply, nabídl festival unikátní izraelsko-americký komiks Mike's Place zachycující příběh lidí, kteří přežili teroristický útok na telavivské pláži. Publikace byla stvořena podle skutečných událostí.

Atentát v komiksu Mike's Place (zdroj: ČT24)

„Pravdivý příběh o lásce, blues a teroru v Tel Avivu“, tak popisují příběh knihkupci. Komiksu sice zůstal původní název Mike's Place, tuzemští čtenáři si ho díky překladu mohou přečíst v mateřštině.

Výbuch v baru měl na svědomí sebevražedný atentátník 

Vypráví o tom, jak před dvanácti lety natáčel americko-izraelský tým dokument o oblíbeném baru v Tel Avivu. A o tom, jak se všichni v něm a kolem něj snažili žít a bavit navzdory teroristickým útokům a válce v Izraeli a Palestině. Všechno ale změnil útok, který se odehrál 30. dubna 2003. Krátce po půlnoci explodovalo průčelí baru, za což mohl atentátník přijíždějící z Británie. Zabil tehdy tři civilisty a dalších padesát zranil. 

„Viděl jsem záblesk. Přeskočil jsem bar a utíkal ven. Tehdy jsem ještě nosil pistoli,“ popsal událost spolumajitel baru i postava komiksu zároveň Gal Ganzman. „První zraněný, ke kterému jsem se dostal, byl náš vyhazovač Avi Tabib. Myslel jsem, že je mrtvý. Ale nahmatal jsem mu puls,“ vzpomínal na zážitky spoluautor knihy Joshua Faudem, který knihu přijel osobně představit. Právě zmíněný muž z ochranky zabránil ještě většímu masakru, protože sebevražednému útočníkovi nedovolil proniknout až dovnitř samotného baru.

Výbuch v bezprostřední blízkosti přežil jen zázrakem. Stejně jako autor původního nápadu natočit o Mike's Place uprostřed intifády film, americký novinář Jack Baxter. Komiksová verze se soustředí na lidi žijící uprostřed barové rodiny před a po výbuchu. Včetně vztahu majitele Gala a servírky Dominique, která se stala jednou z obětí.

Ústředním poselstvím obrázkového příběhu je nakonec právě láska a přátelství lidí kolem Mike's Place. Tedy baru, který znovu otevřel už týden po útoku a který má dnes po celém Izraeli už šest poboček.