Na symfonii do klubu a s drinkem v ruce? V San Francisku nový hit

Od publika koncertu klasické hudby se očekává formální oblečení a tiché sezení v sedačkách. Filharmonie San Franciska se rozhodla tradici porušit: pro své fanoušky vybudovala tzv. SoundBox, tedy klub, kde si mohou přijít, v čem chtějí, na baru si smějí objednat drink a nezávazně se pohybovat v prostoru. Hudebníci se tak snaží mladšímu publiku přiblížit nejen výběrem repertoáru, dokonce vítají používání mobilních telefonů. A tak není divu, že je o koncerty velký zájem.

SoundBox klasické hudby (zdroj: ČT24)

Klasická hudba v průmyslovém nočním klubu s hi-tech osvětlením i zvukem byla pro symfonický orchestr San Franciska trefa do černého. Představení jsou vyprodaná na dlouhou dobu dopředu a média na nápad pějí ódy. „Tento prostor vzdoruje očekáváním, jak má takový standardní koncertní zážitek vypadat,“ pochvaluje si prostory samotný ředitel symfonie.

Bar v sále nazvaném SoundBox se během koncertů nezavírá, což znamená, že do klubu může přijít v průběhu večera kdokoliv a kdykoliv. Klasický papírový program navíc zaměnila aplikace na chytrých telefonech. Podle prvních ohlasů návštěvníci oceňují právě interaktivitu, jakou SoundBox nabízí.

Orchestr věří, že se k nové generaci přibližuje tou správnou cestou. I jeho základní pravidla pro SoundBox zrovna jako zkostnatělá klasika nezní: kupte si něco v baru, vejděte do experimentálního prostoru a sdílejte to, co právě zažíváte.