Dveře dokořán. Festival otevírá Kramářovu vilu i Tančící dům

V Praze začíná první ročník architektonického festivalu Open House, během kterého mají návštěvníci i obyvatelé metropole možnost nahlédnout do třicítky jindy nepřístupných objektů – své brány otevřou interiéry Domu odborových svazů, Kramářovy vily i Tančícího domu.

Open House festival (zdroj: ČT24)

„Open House představuje jednoduchou, ale silnou myšlenku: Zpřístupňovat běžně nepřístupné pražské budovy zvídavé a zvědavé veřejnosti,“ uvádějí pořadatelé. „Na jeden víkend v roce otevíráme sídla firem, úřadů či moderní technické stavby, okolo nichž jsme zvyklí procházet. Působí na nás každý den svým tvarem i vzhledem, vedou naše kroky, ale za jejich zdi se máme málokdy šanci podívat.“

Fanoušci industriálu budou moct navštívit nákladové nádraží na Žižkově, libeňský plynojem nebo Negrelliho viadukt, otevírají se ale také moderní administrativní budovy od smíchovského Zlatého Anděla přes Florentinum až k Danube House v Karlíně. Přístupné budou i budovy ministerstva zemědělství a průmyslu a obchodu.

Jedním z hlavních lákadel potom může být zpřístupnění paláce Lucerna, žižkovského Domu odborových svazů a především Kramářovy vily; rezidence českých premiérů bude návštěvníkům otevřena u příležitosti stého výročí dokončení vily v roce 1915. Zájemci se mohou těšit na prohlídku interiérů i zahrady doprovázenou odborným výkladem průvodců, a to nejen o historii vily, ale také o jejích prvních majitelích Naděždě Kramářové a Karlu Kramářovi, prvním premiérovi samostatného Československa. Prohlídky v organizovaných skupinách budou probíhat v době od 10.00 do 17.00 hodin.

Festival architektury Open House probíhá v Praze vůbec poprvé; současně s tím se uskuteční i ve více než dvacítce měst po celém světě. Ve stejném období jako Praha otevřou své brány také cenné stavby ve Slovinsku, letos na podzim potom budovy v Oslu, Vídni nebo v Londýně.

Vydáno pod