Lučištník Filoktétés míří po Tróji i na Ostravu

Antické drama z období trojské války si pro operní zpracování vybral současný český skladatel Jan Klusák. Titulní hrdina Filoktétés svůj cíl nikdy nemine, zasáhnout se pokusí 14. května ve světové premiéře i publikum Národního divadla moravskoslezského. Možnost novou operu vidět budou mít pak diváci už jen při třech reprízách.

Lučištník Filoktétés má světovou premiéru v Ostravě (zdroj: ČT24)

Jan Klusák se do obecného povědomí zapsal jako autor hudby k televiznímu seriálu Nemocnice na kraji města, svými skladbami ale také doprovodil československou novou vlnu v 60. let. Například filmy O slavnosti a hostech, Sedmikrásky nebo Valerie a týden divů, v nichž si i zahrál.

Pro svou poslední, jednoaktovou operu si vybral antickou látku. Složil nejen hudbu, ale vytvořil i libreto na základě textu Sofoklovy tragédie v překladu Rudolfa Mertlíka. Podle režiséra Jiřího Nekvasila Klusák ve svém díle zdůrazňuje obřadnost, rituálnost a až jakýsi oratorní pohled či přístup k opeře.

Hrdinou Sofoklova antického dramatu i Klusákovy opery je lučištník Filoktétés, jeho střely, které dostal od Herakla, nikdy neminuly cíl. Přidal se k řecké výpravě proti Tróji, cestou jej ale uštknul had a Řekové v čele s Odysseem jej kvůli nehojící se a zapáchající ráně vysadili na opuštěném ostrově. Vrátili se ovšem pro něj, protože podle věštby nemohla být Trója bez jeho šípů dobyta. Opera se odehrává v okamžiku, kdy Odysseus Filoktéta na ostrově přesvědčuje, aby se k válečné výpravě opět připojil.

„Filoktétés je muž vyvržený vlastním společenstvím a odsouzený k izolaci v naprosté samotě. Deset let sní o pomstě, ale vyšší mravní princip či boží vůle mu nakonec kážou vrátit se a spolupracovat se soukmenovci i bez nároků na jakékoli uznání,“ prozradil Jan Klusák. V titulní roli lučištníka se představí Jakub Tolaš, jako Odysseus Jorge Garza, role Herakla se ujme Martin Gurbaľ.

Filoktétés
Zdroj: NDM/Martin Popelář

V hudebním nastudování Marka Ivanoviče operu poprvé odehraje Národní divadlo moravskoslezské. Dvě reprízy (16. a 21. května) jsou opět určeny ostravskému publiku, potřetí a naposledy bude Filoktétés uveden 23. května jako součást hudebního festivalu Pražské jaro na scéně pražského Národního divadla, v jehož koprodukci operní inscenace vznikla.