Proč prší? Co je to gravitace? Rosa a Dara se nebojí zeptat

Rosa a Dara jsou dvě sedmiletá dvojčata - zvědavá a animovaná. V září je v kinech čeká na prázdninách u prarodičů bez nadsázky světové dobrodružství. Zatím ale babičku otravují zvídavými otázkami - o odpovědi se s ostatními dětmi dělí i na internetu.

Dobrodružný prázdninový příběh o podnikavých dvojčatech natáčí v koprodukci České televize Martin Duda. „Sedmiletá dvojčata Rosa a Dara tráví prázdniny u babičky s dědou, což se může na první pohled zdát jako nuda. Ve skutečnosti ale zažijí ta nejúžasnější dobrodružství. Jejich babička je totiž neobyčejně podnikavá a má garáž tajuplných vynálezů. To pravé dobrodružství začne, když nezvedený pes Laiko rozežene babiččino stádo krav doslova do všech koutů světa. Rose s Darou nezbude nic jiného, než je létajícím autem s babiččinou pomocí vyhledat,“ uvedl diváky do příběhu.

Cesta hrdiny zavede do jícnu islandské sopky, k hladovým medvědům v USA, a dokonce i do vesmíru. „Kromě humorné akce přinese i vzdělávací prvky a hlavně originální vizuální styl. Hudbu k němu nahraje uznávaná dánská indie rocková skupina Efterklang, která ve své atmosférické hudbě používá reálné ruchy,“ doplnil k chystanému filmu producent Vratislav Šlajer z Bionautu. 

Hlas postavě babičky propůjčila herečka Jana Štěpánková, Rosu a Daru našel režisér v Dismanově dětském sboru. Diváci se s nimi můžou seznámit ještě před podzimní premiérou snímku. Otázky, které babičce o chodu světa pokládají, si děvčata nenechávají pro sebe, zveřejňují je na internetu. Po vánočním speciálu představila tři nové miniepizody i na nedávném festivalu Anifilm.

Scénář je dílem Kristiny Nedvědové, Hynka Trojánka a Jiřího Vaňka. Animace vzniká ve studiu Kredenc. V kině se diváci s Rosou a Darou seznámí 1. září.