Ve Zlíně si divadelníci dali Stretnutie

Už podvacáté se ve Zlíně koná festival současné české a slovenské dramatické tvorby Setkání 2015/ Stretnutie. Letošní ročník představí například tvorbu jednoho z nejvýraznějších mladých režisérů současnosti Jiřího Havelky. Pětidenní přehlídku zahájí i patron letošního ročníku Milan Lasica.

Zlín bude až do soboty patřit divadlu. Zahájení jubilejního 20. ročníku divadelní přehlídky Setkání 2015/ Stretnutie patří původnímu slovenskému muzikálu. Hudební představení Prokletý básník o Francoisovi Villonovi přiveze Divadlo J. G. Tajovského Zvolen. „Libreto napsal slovenský ministr kultury Marek Maďarič, který bude i jedním z festivalových hostů,“ uvedl ředitel zlínského divadla Petr Michálek. Slovenský ministr se ve Zlíně potká se svým českým protějškem Danielem Hermanem.

Patronem letošního ročníku je slovenský herec Milan Lasica. Společně s Peterem Lipou vystoupí úvodní den festivalu na koncertě v šapitó za zlínským divadlem, poslední den festivalu se představí v Dopisech Emilovi Studia L+S Bratislava. Do Zlína přijede také Zdena Studenková, Simona Babčáková či Jaroslav Plesl.

Ve Zlíně začíná festival Setkání 2015/ Stretnutie (zdroj: ČT24)
  • Velký prostor letos dali organizátoři i režisérovi Jiřímu Havelkovi. „Bude mu věnována velká část hlavního programu. Divadlo 11:55 přiveze jeho Regulaci intimity, v níž zkoumá hranice důvěrnosti a soukromí, VerTeDance Praha taneční vystoupení Korekce a Dejvické divadlo představí Havelkovu autorskou novinku Kakadu,“ uvedla tajemnice festivalu Vladimíra Dvořáková.

Vedle toho lidé uvidí například komorní inscenaci Magor inspirovanou soužitím Ivana Martina Jirouse a jeho dcery, Slovenské národní divadlo předvede hru Bál, Státní divadlo Košice zase hru Arnošta Goldflama Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně, kterou režírovala umělecká ředitelka zlínského divadla Hana Mikolášková.

K festivalu patří pouliční představení, program pro děti i divadelní workshopy s českými a slovenskými lektory. Novinkou letošního ročníku jsou krátké besedy s tvůrci a protagonisty inscenací hlavního programu, které se uskuteční vždy po skončení představení.