Alžírské ženy prodali rekordně, za více než čtyři miliardy korun

New York - Picassovo plátno Alžírské ženy vydražili v newyorské aukční síni Christie's za rekordní sumu 179 milionů dolarů (v přepočtu 4,4 miliardy korun). Staly se tak vůbec nejdražším výtvarným dílem prodaným v aukci. Dosud tento titul patřil obrazu Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda.

Odhadní cena Picassovy kubistické olejomalby z roku 1955 činila 140 milionů, dramatický souboj několika zájemců dražících po telefonu však přispěl k novému rekordu. Tzv. kladívkovou cenu při posledním odklepnutí totiž vyhnali až ke 160 milionům, což po přičtení více než dvanáctiprocentní provize aukční síně dává rekordní sumu 179 milionů dolarů (4,4 miliardy korun). Dosud držel rekord mezi vydraženými výtvarnými díly obraz Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda, který se v roce 2013 prodal za 142 milionů dolarů.

Picasso v letech 1954 až 1955 vytvořil celkem 15 variací Alžírských žen inspirovaných obrazem Eugena Delacroixe z roku 1834 a označil je písmeny A až O. Verze prodaná v pondělí v New Yorku nese označení O, je tedy vyvrcholením celého cyklu. V popředí obrazu namalovaného v jásavých barvách stojí postava polonahé ženy, pro niž Picassovi stála modelem jeho múza a pozdější manželka Jacqueline Roqueová.

Ukazující muž Alberta Giacomettiho
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

Aukční rekord padl během pondělní dražby rovněž mezi sochami, když se dílo Švýcara Alberta Giacomettiho prodalo za 141,3 milionu dolarů. Metr a půl vysokou bronzovou plastikou Ukazující muž překonal jeden z nejslavnějších sochařů 20. století předchozí rekord jiného vlastního díla. Socha Jdoucí muž I se prodala v roce 2010 za 104,3 milionu dolarů. Celkově se na pondělní dražbě prodaly více než tři desítky děl umění nedávné historie za celkovou cenu 706 milionů dolarů. Vysoké ceny jsou podle expertů určeny poptávkou po výjimečných dílech mezi sběrateli i zájmem o výnosné investice do umění.

Obraz "Alžírské ženy" se prodal za více než čtyři miliardy korun (zdroj: ČT24)