První polistopadový Sjezd spisovatelů resuscituje českou literaturu

„Přepisujeme přítomnost“ tvrdí svým mottem Sjezd spisovatelů, který se v červnu uskuteční v Praze jako první setkání svého druhu v polistopadové historii. O současném stavu literatury, který podle pořádající Asociace spisovatelů není nijak růžový, budou diskutovat nejen literáti, ale také filozofové, literární teoretici a zástupci kulturních institucí.

Asociace spisovatelů vznikla před rokem a půl jako reakce na dosavadní politiku Obce spisovatelů. Ta podle nové instituce dlouhodobě selhává v hájení oborových zájmů. Mimo jiné v podpoře české literatury a jejích autorů.

„Věříme, že Asociace spisovatelů se v průběhu svého setkání bude zabývat i jinými aktivitami, než jen nekonstruktivními útoky proti Obci spisovatelů. K libovolné pozitivní činnosti jí přejeme mnoho zdaru a štěstí,“ reagovala na pořádání sjezdu tisková mluvčí Obce spisovatelů Daniela Kovářová. „Obec spisovatelů je plně uspokojena vlastními literárními projekty, proto se plánovaně zdržuje negativní a útočné kampaně proti své mladší sestřičce. Je totiž toho názoru, že všichni spisovatelé jsou bez ohledu na osobní antipatie na stejné lodi,“ dodala.

V jakém stavu je česká literatura? ptá se sjezd

Sjezd by si měl podle předsedy asociace Jana Němce pomoci ujasnit, v jakém stavu se česká literatura nachází. "Zajímá nás, co od ní očekává kritika, veřejnost i sami spisovatelé a jak k ní přistupuje stát. V oboru je totiž v posledních letech znát rozčarování z toho, že se soudobá tvorba ocitá na periferii většinového zájmu a ztrácí kontakt s tím, co hýbe společností," domnívá se. Debaty se budou věnovat situaci a možnostem české prózy i poezie, stejně jako tuzemské kulturní politice.

„Chceme ukázat, že literatura za výlohou knihkupectví nekončí, ale teprve začíná. Je součástí společnosti, píšeme o ní, píšeme pro ni a náš rozhovor se čtenářem nutně nemusejí zprostředkovávat jen stránky knih,“ doplnil jeden z členů asociace, prozaik David Zábranský. Z literátů se sjezdu zúčastní také Petra Hůlová, Tomáš Zmeškal nebo Jiří Kratochvíl. Do debaty tak vstoupí i první náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, filosof Václav Bělohradský nebo předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka. Pozvání přijal i Milan Uhde, někdejší účastník spisovatelského sjezdu z roku 1967.

Sjezd je koncipovaný jako plénum přístupné veřejnosti, která se může účastnit debat, nahlédnout do zázemí spisovatelské práce a setkat se s autory. Uskuteční se ve dnech 5. a 6. června.