Autista místo Sherlocka jde po Podivném případu se psem

Divadlo Kalich připravilo první pražské nastudování knižního bestselleru z roku 2003 Podivný případ se psem od Marka Haddona. V hlavní roli mladého matematického génia a zároveň autisty se představí mladý talent Jan Cina, podpoří ho Marek Daniel, Simona Babčáková nebo Hana Vagnerová.

Podivný případ se psem v divadelních kulisách (zdroj: ČT24)

„Mám pocit, že jsem ve svém světě, což je trochu autistické, protože každý autista má svůj svět,“ není prý Janu Cinovi role autistického Christophera až tak vzdálená. Hlavní hrdina se, přestože se bojí lidí, rozhodne vyřešit záhadnou vraždu. Je mu sice teprve patnáct let, ale miluje Sherlocka Holmese.

Detektivní pátrání Christopherovi převrátí jeho matematicky přesný svět naruby. Představení, které by se zpočátku mohlo jevit jako tradiční detektivka, se postupně mění. Člen režisérského dua SKUTR Lukáš Trpišovský v něm vidí příběh dospívání, při němž chlapec rozkrývá rodinné vztahy, pocítí také strach z velkého světa a touhu po bezpečí domova. „Tedy něco, co se dotýká každého z nás, nebo si tím minimálně každý z nás prošel,“ domnívá se druhý režisér představení Martin Kukučka.

Zkouška hry Podivný případ se psem
Zdroj: ČT24/Divadlo Kalich

Jestli se hereckému souboru v Kalichu podařilo s tématem vypořádat, se ukáže po úterní premiéře. Oporu ale mají v úspěšné knize Marka Haddona. Jeho Podivný případ se psem se stal v roce 2003 nejen literární senzací, ale rovněž knihou roku. Prodalo se jí přes dva miliony výtisků. Český překlad vyšel ještě týž rok. Úspěch měla i dramatizace v londýnském West Endu a na newyorské Broadwayi. V české premiéře hru uvedlo kladenské divadlo.