Století Kena Folletta končí na Hranicích věčnosti

Do třetice všeho dobrého? V českém překladu vychází poslední díl románové ságy Století britského spisovatele Kena Folletta. Osud pěti rodin v různých částech světa uzavírá posledním dílem trilogie Hranice věčnosti.

Tři obsáhlé romány pokryly celé dvacáté století. „Nejdramatičtější a nejkrvelačnější století v dějinách lidstva; dramatičnost války na pozadí tyranských režimů, dramata lidí usilujících o nezávislost. Je to napínavý příběh, náš příběh, který se týká nás všech, ať už přímo, nebo prostřednictvím rodičů či prarodičů,“ vysvětlil Follett, autor několika historických románů a thrillerů, proč si vybral z dějin zrovna toto období.

V úvodní knize Pád titánů osudy románových rodin ovlivnila první světová válka, Zima světa pak pokračovala druhým světovým konfliktem a jeho důsledky. Obě knihy, které vyšly také v českém překladu, se staly bestsellery. Ve třetím díle nahlíží Follet očima pěti rodin - americké, anglické, německé, ruské a velšské - na události sklonku milénia.

"Přál bych si, aby lidé po přečtení knihy rozuměli své vlastní historii tak, jak do té doby ne."

Děj hrdiny provede od 60. let až do roku 2008 - kubánskou krizí, stavbou a pádem berlínské zdi, atentátem na Kennedyho, válkou ve Vietnamu anebo také nástupem rokenrolu. „V průběhu tohoto období jsme všichni věděli, že může každou chvílí vypuknout jaderná válka a přivést lidstvo do záhuby. V tom smyslu jsme žili na hranici věčnosti,“ vysvětlil Follett název třetí knihy.

Příběh Století ale věčný není - jako trilogie končí. Follett už chystá další historický román, špionážní drama z období vlády Alžběty I.