Tři sta let Bacha. V Brně se jeho barokní hudba prolnula s akrobacií

Brno - Klasickou hudbu, tanec a akrobacii propojuje projekt houslisty a performera Martina Zbrožka, které vzniklo k 330. výročí narození hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha. mPředstavení Bach 330 uvedl v premiéře tento týden v Sále milosrdných bratří v Brně.

„Hrát Bacha je můj dlouholetý sen a ještě větší je ho propojit s pohybem těla. Vždy jsem měl totiž dojem, že hrát sólově na housle je pro oči málo. Hru umocní právě pohyb, který se podle ní bude řídit,“ uvedl Martin Zbrožek. Své nápady, jak o tento rozměr představení rozšířit, přidala tanečníce a choreografka Hana Polanská Turečková a akrobat Lukáš Macháček.

„Když jsou jeho nohy nahoře, tak mi to připadá jako plutí ve vesmíru,“ popsal pocit z akrobatického vystoupení Zbrožek. Podobně vnímá celé představení i Hana Polanská-Turečková. „Neměli jsme v úmyslu do něj dávat příběh. Je to taková abstrakce, plynutí světa a vesmíru. Přesahuje člověka, ale je možné v ní vidět i příběh lidstva,“ vysvětlila.

V dalším představení by tuto trojici měl doplnit také light artista, který by přidal další prvek  - malování světlem na plátno.