Moravské zemské muzeum vystavuje, co návštěvník nevidí

Brno – Návštěvníci většinou znají už nablýskané kousky, než ale muzejní exponáty skončí ve vitrínách, dostane se jim spousty péče. Náročnou a titěrnou práci restaurátorů veřejnosti přibližuje nová výstava v brněnském Paláci šlechtičen "Co návštěvník nevidí". Pracovníci Moravského zemského muzea na ni vybrali některé ze 127 tisíc předmětů ve sbírkách Etnografického ústavu.

Například restaurátorka a konzervátorka Libuše Dufková se podílela na restaurování korálkových šatů z 20. let minulého století. Dvěma týdnům samotné práce předcházelo zkoumání, z čeho a jak jsou vůbec šaty vyrobené, a jak je tedy možné je opravit.

„Musím postupovat podle použitých technologií. Tyto šaty byly rozpárané ve švu a bylo vidět, že byly šité na stroji. Takže jsem si mohla dovolit je sešít zpátky zase na stroji. Průzkum materiálu se provádí pod lupu nebo pod mikroskopem, kde uvidím strukturu vlákna,“ popsala Dufková. Bavlněné nitě doplnila zase bavlna, původní korálky se vrátily na své místo.

Restaurátorka a konzervátorka Libuše Dufková o výstavě (zdroj: ČT24)

Šaty jsou jedním ze 16 předmětů ve sbírkách Etnografického ústavu, které Moravské zemské muzeum na výstavě, mapující tajemství restaurátorské práce, ukazuje. Sbírkové fondy ústavu čítají zhruba 127 tisíc předmětů, které vyžadují neustálou péči. Dominuje jim fond lidového textilu, dále následují sbírky zemědělského nářadí, řemesel, nábytku a keramiky.

„Některé profese zvládáme vlastními silami, jako je restaurování textilu. Další musíme dávat specialistům. Jde o velice náročnou práci a některé předměty v rukou odborníků po převzetí do muzea projdou vlastně znovuzrozením,“ podotkla kurátorka Alena Kalinová.

Nahlédnout do tajů konzervátorsko-restaurátorské práce mohou návštěvníci výstavy do 18. října.