Máte rádi Sklep? A chtěli byste ho vidět ve filmu?

Divadlo Sklep je spolek pacientů, kteří jsou si vzájemně terapeuty, prohlašuje jeden z jeho členů David Vávra. Soubor chystá celovečerní dokumentární film, který neotřelým způsobem představí fenomén jednoho z nejoriginálnějších divadelních souborů. Snímek ponese název Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa. Co ale chybí, je dostatek financí, a divadelníci tudíž pořádají veřejnou sbírku na crowdfundingovém portálu Hithit.cz.

„Divadlo Sklep svým humorem a pestrou všestrannou kreativitou zásadně ovlivňuje českou kulturní scénu po několik desetiletí a vychovalo již generace diváků,“ představuje soubor Hithit. Na jaře příštího roku oslaví 45 let na scéně, a tak je potřeba rekapitulovat. Oslavou jeho narozenin bude i premiéra filmu režisérky Olgy Dabrowské, která se vydává nejen za jednotlivými protagonisty divadla, ale zkoumá i „tajemné mysterium, kterým je celé sdružení opředeno.“

V chystaném snímku se příznivci svérázného uskupení dozví, jak „to“ všechno vzniklo. Na plátně se objeví otcové zakladatelé i další významné osobnosti: David Vávra, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Jiří Fero Burda, Robert Nebřenský, Ondřej Trojan, Václav Marhoul, David Noll, František Váša, Jana Hanáková či Marta Marinová.

Ale jak sami „sklepáci“ říkají, každá legrace něco stojí. Své příznivce proto vyzývají, aby se aktivně podíleli na vzniku dokumentu a „zachránili svět pár drobáky i pětimístnými položkami“. Odměnou budiž placka na oděv, vstupenky do některých pražských letních kin, literární, filmové či hudební počiny divadla Sklep nebo návštěva speciálního představení s exkurzí do zákulisí. Za částku se třemi nulami herci nabízejí večeři s režisérkou, producenty i dar ve formě divadelní rekvizity.

  • Myšlenka dokumentu o fenoménu Divadla Sklep se zrodila v hlavě producenta Iva Krátkého ke sklonku roku 2011. Bez dlouhého rozmýšlení se příležitosti natočit netradiční dokument chopila scenáristka a režisérka Olga Dabrowská.