Na Magorově mostě bude Magorova socha. S flaškou piva v ruce?

Na plzeňské mostě, který už dva roky nese jméno Ivana Magora Jirouse, by od podzimu měla stát i jeho socha. Plzeň byla prvním městem, které po Jirousovi něco pojmenovala, nyní bude i prvním, které si sochou připomene tohoto českého undergroundového básníka a signatáře Charty 77.

Na soše pracují dva slovenští sochaři Juraj Bartusz a Zbyněk Prokop, hotový už je model. „Jde o projekt, který nazývám štafetový kolík mezi evropskými hlavními městy kultury. Protože jím byly také Košice, tak místní undergroundová komunita, zejména sochaři, připravili sochu Magora pro plzeňský most Ivana Magora Jirouse,“ vysvětlil František „Čuňas“ Stárek, disident a bývalý šéfredaktor undergroundového časopisu Vokno, který s nápadem na sochu přišel.

Socha měla být původně z bronzu, nakonec ale pravděpodobně vznikne z umělého kamene. „Nepočítáme s žádným piedestalem. Chci, aby stál přímo na chodníku jako rovný mezi rovnými, někde v místě, jak se schází do centra alternativní kultury,“ přeje si Stárek.

Financování sochy ale zatím není dořešené. „Chci oslovit plzeňský pivovar, jehož produktů byl Magor za svého života velkým uživatelem. Kdyby držel v ruce flašku Prazdroje, tak by měli nehynoucí reklamu, což by se jim za ty drobné z jejich hlediska vyplatilo,“ plánuje Stárek. Svůj návrh ovšem prý zatím ještě nikým neprojednal.

Socha by měla být odhalena v den Jirousova narození 23. září, případně na den jeho úmrtí 10. listopadu.

Plzeňský most přes železniční trať u nádraží Jižní Předměstí
Zdroj: Petr Eret/ČTK