Detektiv Wexford truchlí. Zemřela spisovatelka Ruth Rendellová

Londýn - Ve věku 85 let v Londýně zemřela britská autorka detektivních románů Ruth Rendellová. Oznámil to její nakladatel. Napsala přes 60 knih, které byly přeloženy do více než 20 jazyků, včetně češtiny. Vytvořila mimo jiné slavnou postavu detektiva Reginalda Wexforda. V lednu ji postihla mrtvice.

Ruth Rendellová se narodila se 17. února 1930 v Londýně. Vzdělání nabyla na Loughton County High School v Essexu. Nějakou dobu pracovala jako novinářka pro essexské noviny, poté se věnovala výlučně psaní. Debutovala v roce 1964 románem Smrt má jméno Doon, v němž vytvořila svou nejslavnější postavu, detektiva Reginalda Wexforda, jehož příběhy se staly námětem úspěšného televizního seriálu.

Temné, složitě zapletené romány

Jako Ruth Rendellová vydala čtyřicet dva krimi románů, z toho dvacet s inspektorem Wexfordem. Pod jménem Barbara Vineová napsala čtrnáct románů, z nichž česky vyšly Dům se schodištěm, Třinácté výročí, Osudný zvrat a Astin deník.

Dále je autorkou novel, povídkových sbírek a děl nebeletristických. Přes 20 jejích knih bylo zfilmováno, příkladně Live Flesh zfilmoval v roce 1997 Pedro Almodóvar. Film byl u nás uveden pod názvem Na dno vášně.

Kritici oceňují, že do detektivní literatury přinesla sociální a psychologický rozměr. Podle webu The Guardian zemřela „jedna z nejmilovanějších a nejvíce obdivovaných autorek, která fanouškům po desítky let dělala radost svými temnými, složitě zapletenými romány.“

Za své dílo získala řadu ocenění, mimo jiné třikrát cenu E. A. Poea, dvakrát Zlatou dýku a v roce 1991 Diamantovou dýku Královské literární společnosti za celoživotní dílo, v roce 1996 pak jmenování Rytířem řádu Britského impéria. Za zásluhy byla povýšena do šlechtického stavu. Jako baronka z Baberghu zasedala ve Sněmovně lordů. Řada jejích knih byla přeložena do češtiny a u českých čtenářů se těšila velké oblibě.