Na koho ten Tony padne? Divadelní ceny odhalily nominace

Divadelní ceny Tony znají jména představení z newyorské Broadwaye, která se 7. června pokusí proměnit svou šanci alespoň v jedné z jednadvaceti kategorií v této prestižní soutěži. Ze známých tváří jsou ve hře třeba herci Bill Nighy nebo Helen Mirrenová. Krátkým nominačním vyhlášením provázel herec Bruce Willis s kolegyní Mary-Louise Parkerovou.

Nominace na Tony Awards (zdroj: ČT24)

Britští divadelní tvůrci letos bodují i v zámoří. Mezi nejúspěšnějšími kusy je třeba jejich adaptace historického románu Wolf Hall. Knižní předloha získala v roce 2009 prestižní Man Bookerovu cenu a hra má teď osm šancí na cenu Tony.

Dalšími hrami, které se ucházejí o titul nejlepšího muzikálu, jsou dále díla jako Američan v Paříži, Fun Home, Something Rotten a The Visit. Mezi největší favority patří právě první dva jmenovaní.

Šanci získat prestižní divadelní ocenění má z hereček třeba Helen Mirrenová jako Alžběta Druhá ve hře Audience u královny, kterou v české verzi Národního divadla hraje Iva Janžurová. Nominovaný je taky Bill Nighy za komedii Skylight, nebo Sting za hudbu k muzikálu Poslední loď, ve kterém i vystupuje.

Na rozsáhlý seznam nominovaných se podívejte zde.