Podívejte se na trailer: Jak se žije Stále spolu mimo civilizaci

Lze dnes žít a vychovávat děti mimo vliv konzumní společnosti? Petra a Simona se o to pokouší. Spolu s devíti dětmi bydlí v maringotkách na šumavské louce bez televize a tekoucí vody. Život mimo běžné zvyklosti mapuje dokument Stále spolu debutující Evy Tomanové. „Zkoumá, jaká je cena za svobodný život stranou společnosti, a ptá se, zda existuje recept na ideální rodinu,“ představuje snímek režisérka. Více o filmu napoví i trailer, který byl zveřejněn v těchto dnech:

TRAILER: Stále spolu (zdroj: ČT24)

Autoritativní Petr sám sebe nazývá „profesionálním otcem“ a své potomky vede ke svobodě a souznění s přírodou. On i jeho partnerka jsou vysokoškolsky vzdělaní a své děti vyučují doma. Rodinná soudržnost na první pohled vypadá idylicky, při bližším pozorování se ale možná začínají objevovat pochybnosti.

„Mlčochovi jsou něco jako přírodní úkaz, vy se neseznamujete s nimi, nýbrž oni s vámi. Od první minuty, dávno před tím, než se mi podařilo získat jeho důvěru, mě Petr fascinoval svou opravdovostí, se kterou žije i s rodinou v drsných podmínkách již dvacet pět let. V rámci své vize naplnil život svých dětí nepohodlím a odříkáním. Vybudoval vlastní království, kde se snaží navázat na životy prapředků z předminulého století a znovuobjevit dávno zapomenuté rodinné hodnoty, jakými je například sounáležitost. Pochopit jejich život znamená zároveň zpochybnit ten svůj. Otázka, která mě pronásleduje již dvanáct let, zní, zda se děti dokážou a budou chtít vymanit z všeobjímajícího vlivu svého otce,“ říká režisérka Eva Tomanová. 

Jiný než většinový způsob života, výchovy i vzdělávání budily při dosavadních festivalových projekcích diskuse. Odráží i obecnější téma, aktuální v dnešní době, kdy mnoho lidí hledá alternativu ke konzumnímu způsobu života. „Ať už si totiž o Petrovi a Simoně a jejich životních postojích myslíte cokoliv, je užitečné pokusit se hledat argumenty a zamyslet se tak nad ideálem rodiny v dnešní době,“ domnívá se šéf distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle. 

V kinech se budou moci čeští diváci zamýšlet od 21. května. Film Stále spolu, který vznikl v koprodukci České televize, byl ve světové premiéře uveden na přehlídce IDFA v Amsterdamu, kde získal nominaci na nejlepší snímek.