Představení Definuj se! by samo potřebovalo ještě definovat

Definuj se! je název nového představení, které vzniklo v rámci Archa.labu, vzdělávacího a tréninkového programu nebo, chcete-li, jakési tvůrčí laboratoře Divadla Archa pro mladé umělce. Novou inscenaci připravila trojice autorů - tanečnice a choreografka Zdenka Brungot Svíteková, skladatel Petr Haas a hudební improvizátor Petr Vrba. Čím definujeme sami sebe? Jak nás definuje okolí? A kde se tyto vlivy protínají a stávají jediným pohybem? Na to všechno se dle anotace k představení snažil umělecký kolektiv odpovědět. Otázkou ale zůstává, nakolik se mu to povedlo.

Prostor malého divadelního sálu Archy je holý a přece úplně prázdně nepůsobí. Bílé linie, které se táhnou napříč přes podlahu až po zadní stěnu jeviště, opticky dělí komorní scénu na nepravidelné části. Přichází hudebník (již zmíněný Petr Vrba) a spolu s ním dvě tanečnice (Kateřina Dietzová a Jana Novorytová) oblečené v jednoduchých kalhotách a trikách s dlouhým rukávem.

S sebou si ženy přinášejí obrovský dřevěný rám, který pokládají na zem. Na nějakou dobu ten velký obdélník, do něhož ulehnou, určuje i prostor pro jejich taneční pohyby. V rámci té omezené plochy se převalují, krčí a choulí. Když se ze čtyř stěn vymaní, pokračují v dalších, často ostře řezaných, nejednou opakovaných pohybech. Občas jedna tanečnice následuje druhou, do některých pohybů se promítá vnitřní neklid, další plynou hladce, jiné jsou pro změnu spontánní. Vše za doprovodu improvizovaných zvuků, které hudebník vyluzuje za pomoci trubky, klarinetu, vibrujících reproduktorů a různých dalších předmětů přímo na scéně.

Námět definování sama sebe, prostupnosti i konečnosti hranic, kterými nás ovlivňuje naše vnitřní i vnější okolí, by byl sám o sobě zajímavým. Škoda jen, že se ho tvůrcům nepodařilo lépe uchopit. Inscenace nemá jasně čitelnou strukturu, dílo působí jako zvláštní třičtvrtěhodinová improvizace. Ta se navíc po chvíli stává velmi monotónní a na osobní rovině se diváků bohužel příliš nedotýká. Možná nešlo o nic víc než jen o experimentální pokus, každopádně se ukázalo, že ten jako kompaktní celovečerní inscenace nefunguje.

Druhá premiéra představení Definuj se! proběhne dnes večer od 20 hodin v Divadle Archa.