Nejlepší absolventský koncert? Iva Bittová dokončila školu

Brno - Zpěvačka a houslistka Iva Bittová završí 13. května absolventským koncertem své studium na brněnské Akademii staré hudby. Program tvoří skladby z období renesance a baroka. Bittovou v Konventu Milosrdných bratří doplní přátelé a uznávaní interpreti, například loutnista Jan Čižmář a cembalistka Barbara Maria Williová.

Šestapadesátiletá Bittová kdysi z konzervatoře nastupovala přímo do divadla. Na akademii, která je součástí Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, si po velmi úspěšné kariéře doplnila vzdělání. Vybrala si obor teorie a provozovací praxe staré hudby. „Díky teoretickým znalostem a praxi v hodinách barokního zpěvu a barokních houslí se mohu vrátit do dřívějších staletí, proplouvat časem a vrátit se zpět ke kořenům,“ říká Bittová.

Podle loutnisty Čižmáře, jednoho z předních interpretů a pedagogů staré hudby, otevírá studium Bittové nové repertoárové možnosti a přináší další zdroj inspirace. „Věřím tomu, že se to brzy projeví i v její autorské tvorbě,“ řekl Čižmář.

Na koncertu v Konventu Milosrdných bratří zazní například skladby z Vyšebrodského rukopisu. Dále je na programu hudba Johna Dowlanda, významného představitele anglické renesance, a jeho krajana Thomase Arneho, jenž proslul třeba vlasteneckou písní Rule, Brittania! Program doplňují skladby italských skladatelů. Iva Bittová patří k nejvýraznějším osobnostem české alternativní scény, úspěchy slaví také v zámoří. Její rozpětí sahá od osobitých úprav lidových písní přes rock až k opernímu zpěvu. Věnuje se také herectví, se kterým začínala v roce 1978 v tehdejším Divadle na provázku.