Bojiště i zázemí. Válka očima českých fotografů

Praha - Sedm desítek méně známých nebo zcela neznámých snímků představuje výstava nazvaná 70 neboli 2. světová válka objektivem českých fotografů. Pořízeny byly na bojištích, v zázemí i v okupovaném protektorátu a přibližují osudy československých a spojeneckých vojáků i civilního obyvatelstva. Podívejte se na výběr:

Sedm válečných let, sedm desítek unikátních fotografií, z nichž většinu veřejnost dosud nikdy neviděla. V Jiřském klášteře na Pražském hradě začala výstava k sedmdesátému výročí konce druhé světové války. Expozice s názvem 70 aneb Válka očima českých fotografů návštěvníky zavede na bojiště, ale i do zázemí.

Výstavu otevřel průlet gripenů

„Nespatříte na ní ani slavné vojevůdce ani politiky, spatříte na ní jen prosté vojáky, kteří odešli bojovat do daleké ciziny za obnovení Československé republiky,“ řekl spoluautor Michal Burian při pondělním slavnostním zahájení. Výstavu v pondělí otevřela vojenská přehlídka jednotek Hradní stráže. Nad hlavami přihlížejících rovněž proletěly dva armádní letouny Jas-39 Gripen. Průlet letadel doprovázela přísná bezpečnostní opatření, nad Pražským hradem totiž obvykle platí bezletová zóna. Podívejte se:

Gripeny připomněly konec války (zdroj: ČT24)

Přes 90 procent snímků pochází ze sbírek Vojenského historického ústavu, zbytek od soukromých sběratelů. Mezi vystavenými je jen několik nejznámějších ikonografických fotografií, jiné byly často exponované o pár vteřin později. „Zachycují událost zase z jiného pohledu,“ říká kurátor výstavy Petr Bjaček.

Některé fotografie naopak zůstaly od chvíle svého vzniku v podobě negativů a veřejnost si je proto prohlédne poprvé. Většina snímků má nicméně společného jmenovatele, a to snahu fotografa zachytit často banální chvíle uprostřed válečných hrůz. Výstava v prostorách Jiřského kláštera je k vidění do 26. července.