Brechtův krutý a cynický Baal nastavuje v Ostravě zrcadlo světu

Ostrava - Sezona ostravské Komorní scény Aréna nazvaná Rok neslýchaných zpovědí pokračuje provokativní prvotinou Bertolda Brechta Baal z roku 1918. Budoucímu slavnému dramatikovi bylo teprve 20 let a do hlavní postavy prý promítl i některé vlastní rysy. Jeho Baal je básník, který se vysmívá společnosti a její morálce. Je drzý, bezcitný a krutý manipulátor, svůdník a nakonec i vrah. Hru si vybral hostující režisér David Šiktanc.

Mladý režisér David Šiktanc, který působí v plzeňském divadle, si Brechta a jeho Baala oblíbil už jako student DAMU. Expresivní německá dramatika ho láká dodnes. „Baal byl moje zamilovaná hra. Zvažoval jsem ji jako absolventskou inscenaci, ale nakonec jsem vybral jiný Brechtův text. Na Baala je potřeba odvaha. Jsem rád, že Komorní scéna Aréna ji má,“ uvedl Šiktanc, vnuk slavného básníka Karla Šiktance.

Baal se živí jako kabaretní zpěvák. Je také talentovaný básník. Jeho provokativní básně se společnosti líbí, ale jen do té doby, než začne svým hostitelům bezohledně svádět manželky. Když je odmítnut, začne být zlý. „Stává se z něho monstrum, které se mstí světu. Vidím v něm člověka, který v sobě hledá čistotu, ale dělá to čím dál radikálněji a brutálněji a tím sám sebe stále více kontaminuje,“ líčil Šiktanc.

První uvedení Baala se Brecht dočkal roku 1923 v Lipsku. Představení ale vzbudilo takové pobouření, že městská rada nařídila jeho stažení z programu. V britské televizní verzi z roku 1982 hrál Baala legendární showman David Bowie. V Ostravě se se tato hra hrála naposledy před třiceti lety v československé premiéře v Divadle Petra Bezruče.

Věčně opilým, drzým, vtipným, cynickým a krutým básníkem bude tentokrát ostravský herec Michal Čapka. I on psal dříve poezii a je také hudebníkem. „Beru to trochu jako šablonu, ve které můžu říct své názory na svět a vztahy. Taky bývám cynický. Myslím si, že v dnešním světě je někdy potřeba bránit se cynismem,“ uvedl Čapka, který je přesvědčený, že zlo pochází z toho, jaký je svět. „Svou zrůdností Baal odpuzuje, zároveň nás vybízí nahlédnout pod naši civilizační slupku,“ řekl dramaturg Tomáš Vůjtek.

Premiéra Brechtova Baala v Komorní scéně Aréna (zdroj: ČT24)

Premiéra inscenace Baal, pro kterou scénu navrhl Nikola Tempír a kostýmy Petra Krčmářová, se uskutečnila v Komorní scéně Aréna v Ostravě v sobotu 25. dubna. Nejbližší reprízy budou 30. dubna a 6. května.