Dvouhlavý životopisec a Eva Koťátková zkoumají art brut

Bývalou prádelnu Psychiatrické nemocnice Bohnice přeměnila na svérázné Muzeum představ. Eva Koťátková tu zkoumá životopisy a díla duševně nemocných tvůrců. Každou druhou neděli navíc výstavu doplňují živé obrazy. Podívejte se:

Dvouhlavý životopisec a Eva Koťátková zkoumají art brut (zdroj: ČT24)

Eva Koťátková, laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého, se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá různými bariérami, kterým člověk ve společnosti čelí. Patří k českým umělcům, kteří stále častěji s úspěchem vystavují více v zahraničí než doma.

Prádelna Bohnice (stránky najdete zde) je nový multifunkční prostor v budově bývalé prádelny v areálu psychiatrické nemocnice. Cílem programu je ukazovat aktuální vizuální umění a zároveň upozorňovat na problematiku psychických nemocí. Výstava Dvouhlavý životopisec a muzeum představ zde trvá do 27. května.

Představy psychicky nemocných tvůrců ztvárnila Koťátková podle dochovaných vzpomínek, kreseb i lékařských záznamů. „Výstava je složená z mnoha objektů a referencí k těmto tvůrcům, včetně velmi podrobných chorobopisů anebo popisů jejich fantasmagorických vizí,“ popisuje Eva Koťátková. Přibližuje se tak fenoménu art brut.

Během výstavy budou v prostorách Prádelny Bohnice i v areálu nemocnice inscenovány živé obrazy, jejichž předlohou jsou vybrané motivy z děl art brutových tvůrců. Odehrají se každou druhou a čtvrtou neděli v měsíci mezi 15:00 a 16:00. „Pomocí živých obrazů se snažíme nějakým způsobem oživit areál léčebny,“ říká Koťátková.

Eva Koťátková se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá překážkami a bariérami, které ztvárňuje i v podobě různých klecí a omezení, často vytvořených pro vlastní tělo. Pracuje s kresbou, objektem, instalací i živou akcí, převážně ale inscenuje strukturované celky s vlastním řádem či systémem. Aktuálně vystavuje mezi padesátkou umělců z 25 zemí na trienále, které pořádá newyorské Nové muzeem (New Museum).

Vydáno pod