Rudá mašina aneb Jak si moloďci dobruslili pro první džíny

Autentické svědectví o zemi, kde jednotlivec nic neznamenal, sportu, který páchl propagandou, a studené válce na horkém ledě hokejových arén. Jeden z nejlepších ofenzivních beků na světě, dlouholetý kapitán sovětské sborné a muž, který se postavil Viktoru Tichonovovi i systému, Slava Fetisov, by o tom mohl vyprávět. A učinil to!

Narodil se 20. dubna 1958 v Moskvě, což nebylo žádné terno. Upřímně řečeno to stálo za kulový. Netekla jim voda, neměli záchod a elektřina se zapínala jen jednou v týdnu, ve čtvrtek. Ale přesto vzpomíná, že byl vlastně šťastné dítě, protože hrál dobře hokej. Jmenoval se Vjačeslav Aleksandrovič Fetisov a tehdy netušil, že bude jednou oblékat dres CSKA Moskva, ale i New Jersey Devils nebo Detroit Red Wings, stane se třináctkrát mistrem SSSR, sedmkrát mistrem světa, dvakrát olympijským vítězem a vítězem Stanley Cupu, což mu vynese členství v elitním Triple Gold Clubu, sdružujícím nejlepší hráče světa, kteří dokázali vyhrát tři nejdůležitější hokejové turnaje (olympiádu, mistrovství světa a Stanley Cup). A také ho nenapadlo, že mu prezident Putin nabídne post ruského ministra sportu a pojmenují po něm jednu planetku s katalogovým číslem 8806, objevenou v říjnu roku 1981.

Fetisov došel tam, kam až fantazie malého kluka nemohla dosáhnout – a na téhle úžasné cestě se neváhal zastavit, aby si „odžil“ hlavní roli v dokumentu Gabea Polského, který to dotáhl až k zasloužené nominaci na Oscara. Jeho Rudá mašina ale není jen portrétem Slavy Fetisova, spíše je neradostně autentickou podobiznou doby poznamenané studenou válkou, konfrontací Západu a Východu, brutální deformací hodnot a lidské důstojnosti, ale také pádem železné opony a tím, co nastalo potom.

Rudá mašina
Zdroj: ČT24/Falcon

V Sovětském svazu nebylo populárnějšího sportu, nežli byl hokej, a zároveň tam nebyl žádný sport tak těsně svázán s politikou a zaťatou snahou papalášů z Kremlu a Lubjanky dokázat, že převaha a vítězství na ledě vlastně znamená i převahu a vítězství jejich společenského systému, v jehož dresu Rudá mašina bojovala o vítězství. Proto se tady nesmělo selhat, proto přestával být hokej sportovní hrou, ale stával se stále více ideologickým bitevním polem. A Slava Fetisov, který tenhle mrazivý dokument uvedl i na filmovém festivalu v Cannes, o tom vypráví s věcným klidem a přesvědčivým nadhledem přímého účastníka, který ví, o čem mluví, protože tím prošel.

Syn ruských emigrantů Gabe Polsky, který se již narodil ve Spojených státech a hrál hokej za Yaleovu univerzitu, kde studoval politiku a historii, natočil tenhle pozoruhodný snímek nejen proto, aby se vrátil ke svým kořenům, ale také proto, aby zarámoval slavnou a ve své době drtivě vítězící sovětskou hokejovou školu ideologickým kontextem a dobovým koloritem, bez něhož by nemohla vzniknout. Narativní strukturu dokumentu (který nejen režíruje, ale k němuž napsal i scénář a podílel se na produkci) postavil na silné a přesvědčivě výmluvné figuře hvězdného Fetisova, který si vyvzdoroval účast v NHL a otevřel tak cestu dalším. Jeho slova mají stejnou váhu jako jeho namakaných sto kilo na ledě a dobře mu sekunduje i řada dalších legendárních postav (třeba Vladislav Treťjak, Alexej Kasatonov, Vladimir Krutov, Anatolij Karpov, Scotty Bowman či jakýsi bývalý agent KGB).

V jejich podání, podmalovaném dobovými archivy, tak sledujeme dramatický příběh spoutaných hvězd, které poté, co hodného Anatolije Tarasova (na popud Brežněva) vystřídal démonický Viktor Tichonov, pocítili tvrdé sevření jeho jedenáctiměsíčního výcvikového tábora, kde se čtyřikrát denně tvrdě trénovalo, opušťák byl maximálně jednou za měsíc, a když Andreji Chomutovovi umíral otec, nemohl se s ním rozloučit, protože musel jít makat na led, aby byl připraven na příští zápas.

Rudá mašina je pravdivý, autentický a dramaticky silný dokument o brutálně „vyšlechtěném“, téměř neporazitelném, strojově sehraném hokejovém zázraku a době, kdy autority byly nedotknutelné, individualita likvidována a KGB všudypřítomná. Zajímavý a výmluvný dokument, který má spíše varovně otevřený nežli šťastný konec, je něco jako retro prolog před nadcházejícím hokejovým šampionátem. Je dobře, že našel svého distributora – a měl by najít i své diváky.

RED ARMY / RUDÁ MAŠINA. USA/Rusko 2014. Režie a scénář: Gabe Polsky. Kamera: Peter Zeitlinger, Svetlana Cvetko. Hudba: Christophe Beck, Leo Birenberg. Účinkují: Vjačeslav Fetisov, Vladislav Treťjak, Scotty Bowman, Alexej Kasatonov, Mark Deakins, Anatolij Karpov. V kinech od 23. dubna 2015.