Austrálie vyzrála na sprejery: Dala jim elektrárnu

Geelong - Stejně jako mnoho měst na světě také Geelong na jihovýchodě Austrálie hledal, jak vyzrát na sprejery, kteří kreslili na fasády budov. Úřady se nakonec rozhodly, že další opravy už platit nebudou a pouličním umělcům raději nabídli příležitost, jak se realizovat legálně a ve vlastním prostoru, totiž ve staré elektrárně. Podívejte se:

Austrálie vyzrála na sprejery (zdroj: ČT24)

Ian Ballis z Geelongu se o nevyužívanou půl století starou budovu přetahoval s úřady několik let. Nakonec se mu zadařilo a šest pater nyní může ke svým kreativním záměrům využít kdokoliv. A prostory se postupně proměňují ve velké umělecké dílo. Elektrárna navíc začíná fungovat jako místo, kde se setkává umělecká komunita (stránky zde).

Někteří umělci už díky své práci v geelongské elektrárně získali komerční zakázky a tvorbou graffiti nebo malbou na stěny si začínají vydělávat. Projekt chválí i Rone, dnes mezinárodně uznávaný umělec, který v Geelongu začínal. „Hodně malých měst si začíná uvědomovat, že graffiti jim přináší novou kulturu, že je to něco, co mladí lidé milují,“ říká Rone.

Spokojeni jsou nejen umělci, ale též místní úřady. Nejen že město prokouklo, navíc se daří ušetřit statisíce dolarů, které Geelong ročně vydával na opravy fasád, které „poničili“ právě sprejeři. Nyní si radní pochvalují, že vandalismus z ulic pomalu mizí.