Vendulina volba: Obrazy z IKEA, nebo Hornbachu? Láska, nebo mamon?

Černý humor, cynismus a (sebe)ironie je vlastní výtvarnici Vendule Chalánkové i její tvorbě. Na aktuální výstavě v pražské Dvorak Sec Gallery se objevují v malbách domácích spotřebičů, vyšívaných textových zprávách i tragikomiksech.

Absolventka Fakulty výtvarných umění v Brně v názvu výstavy postavila lásku proti mamonu. Vystavenými díly vypovídá o svém pohledu na konzum i na vlastní život. K přečtení jsou například esemesky, které začala už před deseti lety ručně vyšívat na kanavu. „Vždycky mě mrzelo, že je vymažu, proto jsem se rozhodla, že si je zachován nějakou trvanlivou technikou,“ vysvětlila netradiční způsob archivace textových zpráv. Uloženy jsou i ve sbírkách Národní galerie.

Nezvyklým způsobem si také pořídila do bytu spotřebiče - ty, které jí chyběly, si prostě namalovala. Prodává je za cenu skutečných výrobků, například obrazy celé kuchyně vyjdou na 115 tisíc korun. Sedací soupravu si zase vytvořila z vietnamských tašek, inspiroval ji její táta. „Přenášel v ní různé věci, většinou, co si pamatuju, tak přírodniny, jako kukuřici, a když jsem přišla do města, tak jsem na tu tašku všude narážela a nějak přirozeně jsem v ní začala věci přenášet taky,“ popisuje. Do dětství ji zavádí i nejnovější dílo, vycházející ze vzpomínek na zabijačky. Velkoformátová plátna nazvala Abstrakce, aby prý nebylo hned čitelné, že zobrazují kabanos nebo tlačenku.

Vlastní život zapojuje také do komiksů, v nichž znázorňuje samu sebe. „Všechno jsou to vlastně reálné situace, kolikrát zažívám hodně absurdní. A právě ta absurdnost a slučování neslučitelných věcí mě baví,“ říká.

Láska versus mamon v tvorbě Venduly Chalánkové (zdroj: ČT24)

To lze poznat i na drobných designových předmětech, které vyrábí pro svou značku Zvrhlý vkus. Krom toho se věnuje autorským knížkách pro děti, za pohádku O Červené karkulce získala dokonce cenu Zlatá stuha. V současné době se zaměřuje především na knižní ilustrace, které vytváří pomocí výšivek, a chystá se vydat knihu tragikomiksů. Na utkání „láska versus mamon“ zve do Dvorak Sec Gallery do 12. května.