Zlín se proměnil v centrum moderního designu. Začal Zlin Design Week

Zlín – Videomapping, výstavy a odborné konference. Expozicí Design & Prosperita dnes totiž začala akce Zlin Design Week. Tu pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

"Nemáme úzké zaměření na konkrétní cílovou skupinu. Akce má tři části. Konference je především pro odborníky z oblasti designu a marketingu, soutěž Talent designu zase pro studenty a část nazvaná Design v ulicích je pro širokou veřejnost," shrnula za pořadatele Markéta Daňková. Těmi jsou studenti tamní univerzity.

Právě na hlavním zlínském náměstí je zpřístupněných třináct modulů vizovické společnosti KOMA MODULAR. V nich se prezentují významné designové firmy i české vysoké školy, které se designem zabývají. „Lidé často chápou design jako něco nedosažitelného. Chceme jim proto ukázat, že by měl nebo mohl patřit do jejich života,“ uvedla organizátorka Adéla Bačová. Zlin Design Week bude probíhat nejen ve zlínských ulicích, ale i v galeriích nebo na zámku.

Tam jsou vystaveny práce českých designérů, jako jsou Lucie Koldová, Daniel González nebo Boris Klimek, vytvořené v posledních pěti letech. Expozice v prostorách tamního zámku s názvem Generace představuje designérskou tvorbu od řemeslného ztvárnění přes design skla a porcelánu, nábytkový design až po průmyslové návrhářství či tvorbu šperků. Na zlínském zámku si lidé budou moci zakoupit i práce profesionálních a amatérských designérů či studentů.

Poznávací a informační část programu doplní dvoudenní odborná konference. Ta se zaměřuje na vzájemné působení designu a marketingu. „Podtitulem konference je Značka – Design - Příběh. Vystoupí řečníci, kteří vysvětlí, jak vybudovat hodnotu designérské značky. Budou zde mluvit odborníci například z firmy Lasvit, TON či mmcité,“ podotkla Daňková. Kromě nich také třeba architektka a designérka Helena Dařbujánová, kritička české módní scény Veronika Ruppert, fotograf Dan Vojtěch nebo holandská expertka na design management Amrita Bhui.

Na závěr Zlin Design Week bude vyhlášen vítěz šestého ročníku soutěže Talent design. Letos se do ní přihlásilo téměř 600 mladých tvůrců. Výherce získá kromě uznání také 4000 eur. Loni se vítězkou stala Maria Nina Václavková ze Západočeské univerzity v Plzni, uspěla se svým návrhem dámské obuvi inspirované pravěkem.

Talent designu 2013
210 000 Kč, 540 návštěvníků, 504 prací
 
Talent designu 2012
210 000 Kč, 350 návštěvníků, 320 prací
 
Talent designu 2011
165 000 Kč, 290 návštěvníků, 270 prací
 
Talent designu 2010
165 000 Kč, 160 návštěvníků, 101 prací
 
Talent designu 2009
75 000 Kč, 145 návštěvníků, 76 prací

Zdroj: zlindesignweek.com