Nová kniha mapuje Haasův splněný americký sen

Praha - Když utíkal z Prahy před nacisty, neuměl ani slovo anglicky. O pět let později už ale natočil v Hollywoodu šestnáct filmů ve vlastní produkci. Naplněný americký sen československého prvorepublikového herce Huga Haase popisuje nová kniha Milana Haina z Katedry divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého v Olomouci.

Události: Nová kniha o americkém snu Huga Haase (zdroj: ČT24)

Československá prvorepubliková hvězda se objevila například v americkém filmu Hit and Run (česky Srazit a ujet), který ale doma nikdo neviděl. „Haas tam uplatňuje motiv milostného trojúhelníku, který byl pro jeho americkou tvorbu typický,“ říká autor knihy o známém herci Milan Hain.

V roli postaršího manžela po boku hollywoodských krásek Hugo Haas nejraději režíroval - Huga Haase. Brzy s ním začal spolupracovat třeba herec a producent Kirk Douglas (otec Michaela Douglase) nebo Gregory Peck. „Ve Spojených státech se stal filmovým podnikatelem relativně úspěšným,“ dodává Hain.

  • Hugo Haas v roce 1963: "Opravdu moc často na to vzpomínám. No a na děvčata samozřejmě. Jéžiš, děvčata, to se nedá vůbec popsat."

V Československu Haas prorazil už u němého filmu - ve snímku Jedenácté přikázání z roku 1925. Ve stejné roli o 10 let později promluvil, tehdy už začínal i sám režírovat. Po roce 1939 už ale točit nesměl a z Národního divadla dostal výpověď. Kvůli židovskému původu musel brzy uprchnout úplně.

Do Prahy se Haas podíval jen krátce

V prvních amerických filmech hrál v podstatě sám sebe - židovského emigranta, co neumí anglicky. „Skoro v každém filmu je nějaký cizinec. A když jste cizinec, můžete mluvit s akcentem,“ vzpomínal po letech Haas, který na hollywoodské plátno nakonec dostal i moravskou vesnici.

Filmová studia ale po čase z části nahradila ta televizní a Hugo Haas se v roce vrátil do Evropy. Do Prahy se směl podívat jen krátce v rámci oslav výročí Národního divadla v roce 1963. Šlo tehdy o jeho poslední návštěvu rodné vlasti. O pět let později ve Vídni zemřel. Jeho urna byla uložena do rodinného hrobu na Židovském hřbitově v Brně.