V Sydney vystavují unikátní snímky prvního paparazza

Sydney - Dnes by se mohl živit jako paparazzo, ale v době, kdy Australan Arthur Syer začal jako první pořizovat snímky skrytým fotoaparátem, ovšem nic takového neexistovalo. Jeho fotografie jsou totiž staré neuvěřitelných 130 let. Pět desítek z nich vystavuje Státní knihovna Nového Jižního Walesu v Sydney.

Syerovy fotografie nejsou doostřené, přesto představují unikátní pohled do života Australanů na konci 19. století. Jsou totiž focené vůbec prvním známým skrytým fotoaparátem. „Celá ta myšlenka s focením momentek je z téhle doby, protože to bylo vůbec poprvé, kdy šlo udělat obrázek velmi rychle,“ podotkla kurátorka Margot Rileyová. 

Syer se stal průkopníkem fotografování, při kterém lidé ani netušili, že je někdo zvěčňuje. Svůj fotoaparát ukrýval na veřejnosti v malé krabici. Jeho vlastní portrét se paradoxně nedochoval. Existuje jen rytina – i na ní má svůj oblíbený přístroj v ruce.

„Na začátku o tom lidé nevěděli, ale pak se najednou v novinách začaly objevovat komentáře,“ konstatovala Rileyová. Bohužel pro mladého fotografa nebyly reakce veřejnosti pozitivní. Lidé si nepřáli, aby je fotografoval. Báli se, že je zvěční v kompromitujících situacích. Svého uznání se tak „paparazzo“ Arthur Syer dočkal až nyní.

Snímky prvního paparazza jsou k vidění v Sydney (zdroj: ČT24)