Mrak nad Ostravou připomíná válku očima československých malířů

Ostrava - Temnota prázdných měst, strach v koncentračním táboře - tak vypadá druhá světová válka očima českých a slovenských malířů. Výstava obrazů v Galerii výtvarného umění v Ostravě připomíná 70. výročí osvobození naší země díly těch, kdo válečné útrapy na vlastní kůži prožili.

70. výročí konce války v ostravské Galerii výtvarného umění (zdroj: ČT24)

Název právě probíhající ostravské výstavě dal obraz Mrak od Josefa Čapka, který namaloval v roce 1933. Reagoval v něm na blížící se válečné nebezpečí. Jeho vize se bohužel naplnily. O deset let později vzniká kresba Josefa Dobeše, který maluje svého spoluvězně Čapka v koncentračním táboře v Sachsenhausenu.

Návštěvníci na výstavě Válečný mrak najdou na čtyři desítky uměleckých děl od 25 autorů a to od grafických prací, přes plátna až po uměleckou plastiku. Atmosféra strachu a úzkosti se přenáší i do chladné, ale expresivní barevnosti maleb. Fialová jako nebezpečí, žlutá jako symbol zrady. Jasnou řečí mluví obraz Člověk a smrt Emila Filly.

  • Renata Skřebská, kurátorka výstavy, o Fillově obrazu Člověk a smrt: „Je tu krásné zlaté pole, za ním v podstatě ten poklid vesnice a je tu i postava sedláka, který se setkává s tou smrtí. Smrt tu není v tom typickém pojetí, ale je tu spojení těch černých křídel a protipólem jsou potom ty černé holínky toho sedláka nechvalně spojované s Wehrmachtem.“

Temné krajiny jako z hvězdných válek střídá melancholický obraz Ostrava Františka Jiroudky z roku 1942. Tři postavy v barvách československé vlajky se na něm dívají směrem k městu. Tady už je cítit naděje.