Londýnské divadlo má se Stoppardem Těžký problém

Britské Národní divadlo vítá zpátky dramatika českého původu Toma Stopparda, který s sebou rovnou přináší novou hru s názvem The Hard Problem (Těžký problém). Nepřijde o ni ani tuzemské publikum - v přímém přenosu z Londýna ji přenášejí kina v Praze a v Brně. Novinka uznávaného autora, mimo jiné držitele Oscara za scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare, se na jevišti objevila po devíti letech.

The Hard Problem Toma Stopparda (zdroj: ČT24)

Stoppardova inscenace zkoumá vědecko-filozofické téma: evoluční biologii a problémy vědomí. První recenze diváka upozorňují na to, že si představení jenom neodsedí, ale čeká ho intelektuální cvičení.

Mladá psycholožka Hilary řeší nejen principy funkce mozku, ale také těžké trauma z mládí. V patnácti otěhotněla a dítě dala následně k adopci. Od té chvíle už o něm nic neví. V jejím světě se tak střetává psychologie s biologií. Pokud je vše jen hmota, co je vědomí? To je ten obtížný problém, který Hilary štve proti jejím kolegům. Blíží se den, kdy počítač a funkční magnetická rezonance zodpoví všechny otázky, na které se psychologie umí zeptat?

Dramatik Stoppard se ponořil do otázek, na jakém základě si lidé utvářejí hodnoty a co vědí o okolním světě. V Praze hru uvede kino Aero, v Brně zase Scala. 

Tom Stoppard je…

… uznávaný autor víc než třiceti her s rodištěm ve Zlíně. Rodina utekla z Československa před nacisty. Dramatik rodnou zemi poprvé navštívil ve svých čtyřiceti. V roce 1977 se v Praze setkal s disidenty, včetně Václava Havla. Jeho hry později přeložil do angličtiny.

V Praze naposledy zinscenovalo Stopparda Divadlo na Vinohradech.